Atentatele din Boston sau şocul produs de teroriştii crescuţi acasă
alte articole
Cum se poate ca tineri crescuţi în SUA - care au crescut şi au învăţat în SUA, a precizat preşedintele Obama în intervenţia sa televizată - să ajungă la un radicalism capabil să-i facă să comită un asemenea atentat terorist? Este aceeaşi întrebare pe care şi-au pus-o şi cei din Marea Britanie, după atentatul din Londra din 7 iulie 2005, comis de tineri născuţi acolo şi de un altul care trăia demult în această ţară, notează luni ziarul ABC.
Atentatele din 11 septembrie 2001 din New York şi cele din 11 martie 2004 de la Madrid au fost comise de străini, radicalizaţi în locuri unde jihadul este predicat în mod deschis. Însă Tamerlan şi Djohar Ţarnaev, care şi-au petrecut copilăria în Caucaz şi Asia centrală, trăiau de peste zece ani în SUA şi păreau să-şi fi însuşit stilul de viaţă american.
Pentru societatea britanică a fost un şoc să descopere că mediul democratic şi libertatea religioasă nu au fost 'un vaccin' împotriva posibilelor puseuri de fanatism în rândul tinerilor din generaţia a doua sau a treia de imigranţi pakistanezi, 'background' al teroriştilor sinucigaşi care au ucis 52 de persoane în metroul şi autobuzele din Londra. Nici vorbă de slabă educaţie sau de sărăcie, care în unele ţări arabe pot explica anumite resentimente faţă de Occident.
Încrederea britanică în virtuţile modelului multicultural s-a prăbuşit. Şi a fost tras semnalul de alarmă: dacă teroriştii veniţi din afară nu mai erau necesari pentru comiterea de atentate islamiste, atunci societatea rămânea la îndemâna multitudinii de posibili tineri autohtoni ispitiţi de radicalism.
Ca şi în cazul autorilor masacrului din Londra, când cel puţin doi terorişti făcuseră cu un an în urmă un stagiu de pregătire într-o tabără de antrenament în Pakistan, Tamerlan Ţarnaev a fost anul trecut şase luni în Rusia, inclusiv în Cecenia (deocamdată nu se ştie dacă a avut contacte suspecte).
Şi, la fel ca doi dintre atentatorii din Londra, care s-au aflat în prealabil în atenţia serviciilor secrete britanice, MI5, Tamerlan a fost interogat în 2011 de FBI, se pare la avertismentul Rusiei privind posibilele sale relaţii cu jihadul. Acest controversat punct s-a aflat în centrul unei anchete ulterioare în Marea Britanie şi va fi cazul şi în SUA: putea fi evitat atentatul cu o supraveghere şi arestare preventivă?
Radicalizarea celor patru terorişti britanici s-a făcut în oraşe din centrul şi nordul Angliei, unde există multe cartiere cu majoritate musulmană, care funcţionează asemeni unor ghetouri şi unde există numeroase moschee în care predică clerici radicali. În schimb, cei doi atentatori din Boston nu trăiau într-un mediu cecen, nici în cercuri musulmane care le-ar fi putut vicia comportamentul. Ceea ce face şi mai îngrijorătoare întrebarea lui Obama.