"Atâta timp cât serviciile vor infiltra redacţiile, ne putem lua gândul de la libertatea presei"

Atâta timp cât presa va fi un instrument în mâinile serviciilor, un soi de "câmp tactic", ne putem lua gândul de la libertatea presei, este de părere jurnalista Emilia Şercan.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Înainte de a deschide orice discuţie despre Ziua Mondială a Libertăţii Presei, jurnalista Emilia Şercan a ţinut să consemneze două citate care fac referire la libertatea presei din România.

Primul, este din Indexul Global al Libertăţii Presei, realizat de Reporteri fără Frontiere, făcut public în aprilie 2016, cu referire la România: "Politizarea excesivă a mass-media, mecanisme corupte de finanţare, politici editoriale subordonate intereselor proprietarului, infiltrarea redacţiilor de către serviciile de informaţii - efecte ale transformării mass-media în instrumente de propagandă politică în ultimii ani".

Al doilea, este din Raportul FreeEx privind libertatea presei în România, 2015 - 2016, realizat de Active Watch şi făcut public chiar astăzi: "Infiltrarea redacţiilor de agenţi sub acoperire ai serviciilor de informaţii a fost reconfirmată în 2015".

"Când, pe lângă lucrurile astea menţionate negru pe alb în două rapoarte, unul internaţional, altul intern, mai ştii şi că unii şefi şi adjuncţi din servicii sunau patroni de presă ca să nu dea afară anumiţi ziarişti sau, după caz, ca anumiţi ziarişti să fie angajaţi, nu-ţi mai vine să discuţi despre niciun fel de libertate a presei.

Atâta timp cât presa va fi un instrument în mâinile serviciilor, un soi de "câmp tactic", atâta timp cât serviciile vor infiltra redacţiile, fapt recunoscut cu seninătate de fostul şef al SRI, George Maior, în unul din ultimele sale interviuri date în această calitate, ne putem lua gândul de la libertatea presei.", a scris Emilia Şercan pe contul său de Facebook.

În discursul său de acum câteva seri de la Correspondents' Dinner, preşedintele american Barack Obama, a spus exact aşa: "A free press is central to our democracy".

"Nu am auzit vreodată o astfel de declaraţie din gura unui politician român în aproape 20 de ani de presă şi, sinceră să fiu, nici nu mi-ar dori să aud, pentru că ar suna ca o declaraţie de castitate din gura unui star porno", a adăugat Emilia Şercan.