Atac la Bursa din Sibiu
alte articole
Trei firme de brokeraj care au peste 5% din acţiunile Bursei din Sibiu (Sibex) au cerut convocarea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), în scopul revocării consiliului de administraţie şi al alegerii altuia nou. Actuala conducere abia a fost instalată acum un an, după ce actualul preşedinte, Cristian Sima, a adunat în jurul său contestatari puternici ai fondatorului bursei, Teodor Ancuţa, pe care au reuşit să-l debarce. "Consiliul de Administraţie va analiza cererea primită şi va lua măsurile necesare, conform prevederilor legale", spune un comunicat al Sibex.
Schimbarea conducerii Sibex a fost cerută de Delta Valori Mobiliare, Super Gold Invest şi Interfinbrok, care controlează peste 5,6% din acţiunile Sibex şi care ar fi nemulţumiţi de rezultatele financiare slabe ale bursei sibiene, sub şefia lui Cristian Sima. Greii de la Sibex încă nu se pronunţă, printre aceştia numărându-se SIF Moldova, ai cărei lideri nu văd cu ochi buni, totuşi, ce se întâmplă la Sibiu. „Activitatea bursei de la Sibiu şi a echipei de conducere nu ne mulţumeşte, dar deocamdată nu ne pronunţăm asupra iniţiativei despre care vorbiţi, având în vedere că SIF Moldova nu este implicată în conducerea Sibex“, a declarat, pentru economica.net, Claudiu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova. Pe de altă parte, Claudiu Doroş a ţinut să precizeze că schimbarea unui specialist de la SIF Moldova din consiliul de administraţie al Casei Române de Compensaţie (CRC) - entitatea din Grupul Sibex care se ocupă cu operaţiunile post tranzacţionare - nu va influenţa poziţia SIF2. „Nu a fost o veste bună pentru noi, dar pe de altă parte nu putem să nu apreciem calificarea şi profesionalismul noilor membri ai Casei de Compensaţie“, a mai declarat Claudiu Doroş.
Bursa din Sibiu este cea mai puternică piaţă de instrumente derivate (contracte la termen, futures, prin care se pariază pe evoluţiile ulterioare ale altor cotaţii bursiere). Sibex a încheiat prima jumătate a anului cu pierderi mult mai mari decât cele din primul trimestru după ce, în 2011, compania a avut o pierdere de aproape 600.000 lei.
În afară de propriile sale acţiuni, Sibex nu mai găzduieşte tranzacţii decât pentru o companie mică, Prodplast Imobiliare. Şi lichiditatea pe tranzacţiile cu futures a scăzut. Cea mai activă la Sibex, cu mai mult de jumătate din tranzacţii este WBS România, firma de brokeraj controlată de Cristian Sima, înainte de a prelua preşedinţia Sibex.
În aprilie 2011, susţinătorii lui Cristian Sima l-au debarcat pe Teodor Ancuţa, fondatorul bursei, după un an 2010 cu profit, în ciuda cheltuielilor legate de lansarea pieţei spot (de acţiuni), a unor noi produse precum contractul pe indicele Dow Jones (la care a contribuit şi Sima), sau certificatele de dioxid de carbon, şi privind implementarea unei noi platforme de tranzacţionare.
Sibex a ratat acum câţiva ani fuziunea cu Bursa de Valori Bucureşti, din cauza neînţelegerilor privind valoarea celor două.
Activitatea bursei de la Sibiu şi a echipei de conducere nu ne mulţumeşte, dar deocamdată nu ne pronunţăm asupra iniţiativei despre care vorbiţi,
*
Sibiu Stock Exchange (Sibex) a fost înfiinţată în 1994 având ca obiect iniţial de activitate intermedierea de mărfuri, iar din 1997 s-a concentrat pe dezvoltarea şi administrarea pieţelor de instrumente financiare de tipul valorilor mobiliare şi produselor derivate. Ca şi activită‘i conexe administrării pieţelor de instrumente financiare, Sibex derulează programe de instruire a specialiştilor pe piaţa de capital, fiind autorizată ca Organism de Formare Profesională de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Furnizor de Formare Profesională pentru calificarea Broker de către Comisia Naţională de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA).
Societate privată cu capital de 33,24 milioane lei, Sibiu Stock Exchange este primul operator pe piaţa bursieră din România autorizat de CNVM.