Atac dur al lui Traian Băsescu la adresa a doi noi miniştri
alte articole
Noii miniştri ai Cabinetului Ponta IV au depus miercuri jurământul la Cotroceni. Ceremonia a fost precedată de o scurtă alocuţiune a preşedintelui Băsescu, care a ţinut să-şi exprime părerea faţă de numirea în posturi de ministru a lui Liviu Pop şi a lui Sorin Câmpeanu, care în opinia sa, au contribuit la distrugerea unor instituţii ale educaţiei şi să explice că este obligat de Constituţie să accepte numirea noilor miniştri.
”Înainte de a începe ceremonia aş vrea să vă citesc un paragraf dintr-o decizie a Curţii Constituţionale, pentru a elimina orice dubiu cu privire la evenimentul de azi. Decizia numărul 98 din 7 februarie 2008. Din textul Constituţiei, rezultă că în cazurile prevăzute la art 1 şi 3 din art 85, numirea de către preşedintele României a miniştrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului şi de învestire pe această bază a miniştrilor de către şeful statului. Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor acte grave de încălcare a Constituţiei. Acesta este şi motivul pentru care voi primi astăzi şi jurământul domnului Pop şi a domnului ministru al Educaţiei, care au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public”, a declarat preşedintele, citat de postul B1 TV.
Sorin Câmpeanu şi Liviu Pop
Noul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu a devenit începând din anul 2012, secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
În 2012 CNATDCU a decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, după ce Comisia de Etică stabilise că 115 pagini din cele 297, cât avea teza de doctorat au fost plagiate. În ziua în care a pronunţat decizia CNATDCU, instituţia a fost reorganizată în aceeaşi zi printr-o decizie a ministrului interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop (numit din nou ministru în Cabinetul Ponta IV, de această dată pentru Dialog social), relatează hotnews.
Pop a modificat regulamentul CNATDCU astfel încât instituţia să nu mai aibă atribuţii în analizarea plagiatelor şi a mărit numărul de membri ai Consiliului General CNTADCU de la 21 la 44, acesta fiind momentul în care Sorin Câmpeanu a intrat în Consiliul general al CNATDCU. Ulterior, ministerul a folosit decizia reorganizării în motivarea respingerii verdictului "Victor Ponta a plagiat", Liviu Pop susţinând că verdictul nu poate fi menţinut pentru că a fost dat de un Consiliu care nu era constituit conform modificărilor pe care el le-a adus.
Sorin Câmpeanu este şi preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor care, sub conducerea lui Cîmpeanu, a salutat ordonanţa de urgenţă din vară, prin care au fost aduse 97 de schimbări la Legea Educaţiei, mai relatează Hotnews.