Atac dur al lui Traian Băsescu la adresa a doi noi miniştri

Noii miniştri ai Cabinetului Ponta IV au depus miercuri jurământul al Cotroceni. Ceremonia a fost precedată de o scurtă alocuţiune a preşedintelui Băsescu, care a ţinut să-şi exprime părerea faţă de numirea în posturi de ministru a lui Liviu Pop şi a lui Sorin Câmpeanu, care în opinia sa, au contribuit la distrugerea unor instituţii ale educaţiei şi să explice ca este obligat de Constituţie să accepte numirea noilor miniştri.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
17.12.2014

Noii miniştri ai Cabinetului Ponta IV au depus miercuri jurământul la Cotroceni. Ceremonia a fost precedată de o scurtă alocuţiune a preşedintelui Băsescu, care a ţinut să-şi exprime părerea faţă de numirea în posturi de ministru a lui Liviu Pop şi a lui Sorin Câmpeanu, care în opinia sa, au contribuit la distrugerea unor instituţii ale educaţiei şi să explice că este obligat de Constituţie să accepte numirea noilor miniştri.

”Înainte de a începe ceremonia aş vrea să vă citesc un paragraf dintr-o decizie a Curţii Constituţionale, pentru a elimina orice dubiu cu privire la evenimentul de azi. Decizia numărul 98 din 7 februarie 2008. Din textul Constituţiei, rezultă că în cazurile prevăzute la art 1 şi 3 din art 85, numirea de către preşedintele României a miniştrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului şi de învestire pe această bază a miniştrilor de către şeful statului. Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor acte grave de încălcare a Constituţiei. Acesta este şi motivul pentru care voi primi astăzi şi jurământul domnului Pop şi a domnului ministru al Educaţiei, care au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public”, a declarat preşedintele, citat de postul B1 TV.

Sorin Câmpeanu şi Liviu Pop

Noul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu a devenit începând din anul 2012, secretar general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

În 2012 CNATDCU a decis că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, după ce Comisia de Etică stabilise că 115 pagini din cele 297, cât avea teza de doctorat au fost plagiate. În ziua în care a pronunţat decizia CNATDCU, instituţia a fost reorganizată în aceeaşi zi printr-o decizie a ministrului interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop (numit din nou ministru în Cabinetul Ponta IV, de această dată pentru Dialog social), relatează hotnews.

Pop a modificat regulamentul CNATDCU astfel încât instituţia să nu mai aibă atribuţii în analizarea plagiatelor şi a mărit numărul de membri ai Consiliului General CNTADCU de la 21 la 44, acesta fiind momentul în care Sorin Câmpeanu a intrat în Consiliul general al CNATDCU. Ulterior, ministerul a folosit decizia reorganizării în motivarea respingerii verdictului "Victor Ponta a plagiat", Liviu Pop susţinând că verdictul nu poate fi menţinut pentru că a fost dat de un Consiliu care nu era constituit conform modificărilor pe care el le-a adus.

Sorin Câmpeanu este şi preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor care, sub conducerea lui Cîmpeanu, a salutat ordonanţa de urgenţă din vară, prin care au fost aduse 97 de schimbări la Legea Educaţiei, mai relatează Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor