Associated Press: Guvernul din România s-a descurcat bine la alegerile locale
alte articole
Impulsionat de ceea ce pare a fi o performanţă solidă la alegerile locale, guvernul de coaliţie din România a promis luni să majoreze salariile unor angajaţi publici pentru a mai atenua durerea măsurilor de austeritate adoptate în schimbul unui împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, comentează Associated Press.
Rezultatele de la alegerile locale vor plasa coaliţia de guvernare condusă de premierul Victor Ponta într-o poziţie puternică pentru alegerile parlamentare din toamnă, scrie AP.
Votul de duminică pare să fie un nou indiciu al nemulţumirii extrem de răspândite faţă de măsurile de austeritate care au condus la moţiunea de cenzură din aprilie încheiată cu căderea guvernului PDL şi al percepţiei că liderii ţării pot fi corupţi şi aroganţi, mai notează sursa citată.
Guvernul Ponta afirmă că respectă angajamentele acordului de 20 de miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional, dar a promis, fără a oferi detalii, să majoreze în acest an salariile pentru angajaţi publici ca cei din Ministerul de Interne, venituri care au fost reduse cu 25% de precedentul guvern în 2010, scrie Associated Press. Circa 1,25 de milioane de persoane lucrează la stat în România, o ţară relativ săracă.
Ponta a declarat că se va adresa Parlamentului marţi într-un discurs aşteptat să dea startul platformei coaliţiei sale pentru alegerile parlamentare, care ar include chestiuni precum absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană şi planurile pentru intrarea României în spaţiul Schengen de liberă circulaţie.
Preşedintele Traian Băsescu, susţinător al fostului guvern al României, a spus că nu are de ales decât să impună măsuri de austeritate în timpul crizei economice. "Nimeni nu a vrut reducerea salariilor, însă uitaţi-vă la ţări precum Spania şi Grecia", a afirmat el, potrivit AP.
La alegerile de duminică, Partidul Democrat Liberal a reuşit o singură victorie importantă într-un mare oraş, Cluj-Napoca, unde fostul premier Emil Boc a câştigat la limită. Coaliţia de guvernământ a câştigat numeroase oraşe mari, inclusiv capitala, Bucureştiul, unde fostul guvern a pierdut toţi primarii de sector.
Fostul guvern de centru-dreapta, care a preluat puterea în 2008, a fost nevoit să plece de la putere după ce a adoptat măsuri de tăiere a cheltuielilor guvernamentale în schimbul împrumutului de la FMI în 2009. În anul care a urmat, guvernul a tăiat salariile în sectorul public cu 25% şi a majorat TVA la 24%, una din cele mai mari din Europa.
Aceste măsuri au determinat mii de români să organizeze demonstraţii antiguvernamentale pe ger în ianuarie şi februarie acest an, proteste care au condus la căderea guvernului Boc, reaminteşte AP.