România ”ocupă” regiunile de graniţă ale Ucrainei

Epoch Times România
12.06.2012

Ucrainenii şi moldovenii sunt deranjaţi de încercările Bucureştiului de a creşte până la 20% numărul românilor din regiunile de graniţă ale Ucrainei, potrivit postului TSN TV, preluat de site-ul www.for-ua.com.

”În ultimile şase luni, emisari români au făcut apel la locuitorii din satele din apropiere de frontieră să se declare români la următorul referendum. În schimb, România le promite paşapoarte româneşti în condiţii favorabile, ceea ce le va da posibilitatea să călătorească fără vize în UE”, relatează TSN TV.

Locuitorii de la sate, nu foarte impregnaţi de patriotism, văd doar beneficii. ”Vom putea să mergem în Italia fără a plăti 500 de euro”, spun ucrainenii care se duc la muncă în străinătate. Ei recunosc că s-ar declara români la următorul recesământ doar pentru a primi paşapoarte româneşti.

”O treime din populaţia din satele din apropierea frontierei a primit deja cetăţenia română. Toate afişele sunt pline de oferte privind eliberarea de paşapoarte româneşti”, susţin jurnaliştii postului citat.

Populaţia din regiunea Cernăuţi este de circa un milion: 75% sunt ucraineni, 12% sunt etnici români şi 7% sunt moldoveni. Dar documente oficiale ale statului român arată că Bucovina ucraineană este populată în proporţie de 20% de români. Aritmetica simplă arată că moldovenii au fost asimilaţi românilor, potrivit TSN TV.

În pofida faptului că dubla cetăţenie este interzisă în Ucraina, nu există mijloace legale pentru a-i penaliza pe deţinătorii a două paşapoarte sau pentru a-i determina să renunţe la unul dintre ele. Solicitările şi notele oficiale ale MAE ucrainean au fost ignorate de autorităţile române, mai arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor