Assange a cerut guvernului SUA să renunţe la ”vânătoarea de vrăjitoare” împotriva WikiLeaks
alte articole
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a făcut duminică o declaraţie din balconul Ambasadei Ecuadorului la Londra, în care a cerut guvernului american să renunţe la vânătoarea împotriva WikiLeaks şi a avertizat asupra ameninţărilor la adresa libertăţii de expresie.
Julian Assange i-a cerut preşedintelui Barack Obama ”să facă ceea ce trebuie”, iar guvernul american ”să renunţe la vânătoare de vrăjitoare împotriva WikiLeaks”.
Assange, care a vorbit de la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra, i-a mulţumit preşedintelui ecuadorian pentru că i-a dat azil.
”Aşa cum WikiLeaks se află sub ameninţare, la fel sunt şi libertatea de expresie şi sănătatatea tuturor naţiunilor noastre”, a mai spus Julian Assange, care riscă să fie extrădat în Suedia.
Este prima declaraţie publică a lui Assange, după ce Ecuador a decis joi să-i acorde azil politic.
Ministrul de externe din Ecuador, Ricardo Patino, a anunţat joi că ţara sa îi va acorda azil politic lui Julian Assange, motivând că drepturile acestuia ar putea fi încălcate.
Autorităţile britanice susţin că nu-l vor lăsa pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, să părăsească în libertate Ambasada Ecuadorului din capitala britanică.
Julian Assange s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra, după ce Curtea Supremă din Marea Britanie a decis extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de viol.
Ministrul ecuadorian de externe, Ricardo Patino, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Quito, că Guvernul britanic a transmis autorităţilor din Ecuador o scrisoare, prin intermediul ambasadei din Londra în care ameninţă cu pătrunderea în sediul ambasadei, dacă Ecuadorul nu-l predă pe Assange.
El a mai precizat că o astfel de ameninţare este ”nepotrivită” din partea unei ţări democratice şi civilizate.
Ricardo Patino a subliniat că, dacă autorităţile britanice vor recurge la măsurile anunţate în scrisoare, Ecuadorul va considera că este vorba de ”un act neprietenesc şi ostil şi o atingere a suveranităţii” şi va replica în consecinţă.
”Nu suntem o colonie britanică”, a punctat şeful diplomaţiei ecuadoriene.
O lege din 1987 permite Londrei să ridice statutul diplomatic al unei ambasade, caz în care poliţia poate pătrunde în sediul respectivei ambasade pentru a efectua arestări.