Ecuadorul îi acordă azil lui Assange, dar Marea Britanie rămâne fermă
Joi, Ecuadorul i-a acordat azil politic fondatorului Wikileaks, Julian Assange, care a căutat refugiu în ambasada Ecuadorului din Londra, dar Marea Britanie a subliniat că nu îi va permite să plece în ţara din America Centrală.
Assange s-a aflat în ambasadă în ultimele 59 de zile, după ce un tribunal britanic a decis ca el ar trebui extrădat în Suedia, pentru a fi judecat pentru presupuse crime sexuale.
Cu toate acestea, Assange a declarat că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic şi sunt legate de faptul că site-ul lui a publicat sute de mii de transmisiuni diplomatice americane sensibile. El şi-a exprimat temerile că va fi trimis în SUA pentru a răspunde acuzaţiilor referitoare la cabluri.
Biroul preşedintelui Rafael Correa a declarat joi că există "dovezi clare" că extrădarea lui Assange în Suedia "i-ar putea pune în pericol siguranţa" şi a susţinut că el ar putea fi trimis într-o ţară terţă.
Ministrul de externe al Ecuadorului, Ricardo Patino, a afirmat într-o declaraţie că a purtat discuţii cu guvernul britanic şi că Marea Britanie nu a acordat nici o asigurare că el nu va fi trimis într-o ţară terţă, după ce va fi extrădat în Suedia.
Ministerul britanic de externe şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia Ecuadorului şi a spus că Marea Britanie are "obligaţia de a-l extrăda în Suedia" şi că îşi "va efectua această obligaţie."
"Decizia guvernului ecuadorian din aceasta după-amiază nu schimbă acest fapt" a adăugat acesta. "Ne menţinem angajamentul de a găsi o soluţie negociată, care să ne permită să ne îndeplinim obligaţiile în conformitate cu Legea privind extrădarea".
Poliţia londoneză a declarat anterior că îl va aresta pe Assange de îndată ce va păşi în afara incintelor ambasadei Ecuadorului, pentru încălcarea condiţiilor eliberării sale pe cauţiune.
Patino a susţinut că poliţia britanică vrea "să organizeze un raid în ambasada Ecuadorului din Londra" şi a respins cu fermitate această idee.