Asociaţia Telefonul Copilului: Numărul celor ajutaţi în urma unui apel telefonic s-a dublat în 2012. Care este explicaţia
alte articole
Peste 33.000 de persoane care au apelat anul acesta la Telefonul Copilului, pentru a raporta cazuri de abuzuri săvârşite asupra celor mici sau diverse alte probleme care ţin de minori, au beneficiat de servicii de consiliere din partea Asociaţiei Telefonul Copilului. Numărul beneficiarilor serviciilor s-a dublat faţă de anul trecut, iar numărul total de apeluri primite a depăşit 122.000.
“Noi apreciem că numărul de beneficiari ai serviciilor noastre a crescut aşa de mult datorită notorietăţii pe care o avem acum şi întâlnirilor directe pe care le-am avut cu copiii. În primii ani de funcţionare, ne limitam să fim la capătul celălalt al firului”, a declarat, pentru Epoch Times, Cătălina Florea, director la Asociaţia Telefonul Copilului.
Cei de la asociaţie sunt mulţumiţi că, în timp, a scăzut numărul de apeluri-test, prin care oamenii doreau doar să constate că la acel număr răspunde cineva sau făceau diverse glume. În prezent, majoritatea celor care sună au înţeles că este o chestiune serioasă şi o tratează ca atare.
De la an la an, din ce în ce mai mulţi copii şi adulţi au aflat despre Telefonul Copilului şi au sunat pentru a relata despre cazuri cu care se confruntă sau pe care le cunosc personal.
“Noi ne-am promovat activitatea în şcoli şi am încheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Educaţiei pentru a face cunoscut numărul de telefon în rândul copiilor. Cadrele didactice şi cei de la inspectoratele şcolare cunosc şi ei numprul nostrum şi ne pot semnala cazurile despre care află”, a afirmat Cătălina Florea.
Victime ale abuzurilor sexuale
În acest an, s-a constatat că a crescut cu 43% numărul de cazuri de abuzuri sexuale comise asupra copiilor şi care au fost raportate. “Cele mai multe sunt adolescente care au trecut prin traume şi au nevoie de consiliere psihologică. Ele încearcă să discute cu cineva de la noi despre ce li s-a întâmplat pentru că celorlalţi nu reuşesc să li se destăinuie. Ne cer să le asigurăm confidenţialitatea, ceea ce şi facem. În plus, le propunem să le oferim consiliere faţă în faţă. Am avut recent un caz la Giurgiu – un copil care a fost salvat în urma unui apel la telefonul nostru. Întreaga comunitate ştia ce se întâmplă, iar noi am apelat la DIICOT care a intervenit imediat. Când este nevoie de intervenţia imediată, solicităm datele pentru a putea fi identificată victima şi salvată, dar le asigurăm confidenţialitatea celor care anunţă cazul, dacă aşa doresc”, a precizat Cătălina Florea.
La Telefonul Copilului au apelat şi minori care intenţionau să se sinucidă şi care au fost consiliaţi şi convinşi să accepte ajutor. Scopul celor care răspund la apeluri este de a face victimele să se destăinuie şi apoi să le consilieze despre ce ar putea face pentru a ieşi din acea situaţie.
Au existat şi cazuri de micuţi care au sunt doar pentru a discuta cu cineva despre problemele lor de zi cu zi de la şcoală sau din familie, pentru că nu aveau cu cine vorbi acasă.
În prezent, orice poate suna pentru a anunţa un caz, iar unul dintre obiectivele celor de la Telefonul Copilului este să răspundă încă de la primul apel al unei persoane. Acest lucru este important pentru că uneori victimele nu mai revin cu al doilea telefon şi astfel nu se poate interveni în cazul lor.
Serviciile sunt oferite gratuit, iar finanţarea asociaţiei este asigurată din fonduri de la companii private. “Nevoia de finanţare este mare, iar fondurile nu sunt niciodată suficiente pentru că nu putem estima numărul de apeluri pe care le vom primi. Noi trebuie să fim la capătul celălat al firului”, a declarat Cătălina Florea.
Cele mai des sesizate abuzuri
În ultimul an, la 3.635 din cazurile semnalate a fost nevoie de intervenţia instituţiilor abilitate, precum şi de consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor de la Telefonul Copilului. Aproape jumătate dintre cele peste 3.000 de cazuri au fost situaţii grave de abuz asupra copilului.
"Formele de abuz sesizate cel mai des au fost: 39,61 la sută molestare fizică, 28,03 la sută neglijare, 14,45 la sută abuz emoţional şi 9 la sută abuz sexual asupra minorilor, exploatare prin muncă, tentative de suicid în rândul copiilor, privare de libertate, trafic de minori", a informat Asociaţia.
Numărul de telefon pe care îl pot apela gratuit cei care doresc să semnaleze cazurile referitoare la nerespectarea drepturilor copiilor este 116 111.
Asociaţia Telefonul Copilului a lansat, începând din această săptămână, campania "Un apel pierdut, o copilărie pierdută", în cadrul căreia se pot face donaţii de doi euro, până pe 31 decembrie, la numărul de SMS 8848.
În cei 11 ani de funcţionare a Telefonului Copilului au fost înregistrate 1.826.838 de apeluri, 13.459.200 de minute de consiliere oferite şi 39.291 de cazuri în care a fost necesară şi intervenţia instituţiilor abilitate.