Asociaţia Pro Democraţia Bucureşti propune o dezbatere publică privind semnarea ACTA
Asociaţia Pro Democraţia (APD) Bucureşti invită partidele politice, cetăţenii şi toate părţile interesate la o dezbatere pe tema legitimităţii, legalităţii şi oportunităţii Acordului Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA) în raport cu legislaţia internă românească şi Constituţia României.
Potrivit unui comunicat transmis joi, APD consideră că "cetăţenii sunt cei care trebuie să decidă cele mai potrivite proiecte care urmează să producă schimbări în viaţa publică, dar mai ales în viaţa privată".
Reprezentanţii APD Bucureşti consideră "regretabil" faptul că Guvernul României nu a lansat până în prezent o dezbatere publică privind semnarea ACTA.
Mai mult, susţin ei, ulterior semnării acestui Acord, nu a fost prezentată o analiză care să arate implicaţiile juridice şi constituţionale ale ratificării acestuia, care ar arăta că se impune o revizuire de fond a textelor constituţionale în ceea ce priveşte o serie de drepturi.
"De ce Guvernul României a semnat rapid acest acord multilateral, fără a deschide o dezbatere publică şi o consultare largă în prealabil? După cum ştim, negocierile privind ACTA au fost ţinute secrete până când website-ul WIKILEAKS a publicat date despre document. Astfel, în opinia publică există suspiciuni justificate cu privire la modalitatea în care se va interpreta şi aplica acest acord multilateral. Considerăm că aceasta este urmarea lipsei de dezbatere publică şi a negocierilor ţinute secrete, ceea ce justifică teama cetăţenilor faţă de eventuale abuzuri ale acordului", se susţine în comunicat.
APD Bucureşti a analizat principalele elemente care pun la îndoială legitimitatea, legalitatea şi oportunitatea ratificării ACTA pe care Guvernul României l-a semnat de principiu, susţinând că "sunt aplicate legi care reglementează dreptul la proprietate intelectuală şi drepturile conexe, precum Legea nr. 8/1996, care are în vedere şi sancţionarea celor care încalcă prevederile legale".
Reprezentanţii APD Bucureşti susţin că ACTA trebuie analizată din perspectiva Constituţiei României, în ceea ce priveşte respectarea dreptului la intimitate, în ultimii ani, specialiştii în drept referindu-se tot mai mult la dreptul la intimitate informaţională, "acesta desemnând intruziunea tehnologiilor noi în spaţiul vieţii private şi, deci, a informaţiilor personale".
Totodată, APD Bucureşti precizează că în cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei României.
"Subliniem că pentru a putea intra în vigoare ACTA, articolul 33 din Constituţia României privind dreptul la intimitate şi articolul 31 privind dreptul la informare ar trebui revizuite sub aspectul îngrădirii acestora (care ar amplifica intervenţiile autorităţilor statului asupra dreptului la intimitate, înţeles în actuala Constituţia ca drept natural negativ)", se menţionează în comunicatul APD Bucureşti.
În context, APD Bucureşti cere, ţinând cont de reticenţa arătată de cetăţenii români şi europeni în ceea ce priveşte ACTA, preşedintelui României, Guvernului şi Parlamentului să ia în calcul poziţia exprimată public de aceştia.
Potrivit APD Bucureşti, până în prezent, cetăţenii României au fost singurii care au solicitat clarificarea acestui tratat.
"Având în vedere că sunt direct afectaţi de acest Acord multilateral, cerem ca cetăţenii să fie primii în măsură să se pronunţe asupra unor reglementări atât de speciale. De aceea, cerem autorităţilor deschiderea consultării publice pe marginea acestui subiect", se mai arată în comunicat.
APD Bucureşti atrage atenţia că există deja guverne semnatare ale ACTA care au anunţat suspendarea procedurii de ratificare a Acordului în parlamentele naţionale, de aceea "nu există niciun motiv pentru care România să repete eroarea deja constatată de guvernele altor ţări".