Asistentele şi inginerii portughezi sunt la mare căutare în Germania

Statelor lovite de criză din Europa, printre care şi Portugalia, le-a rămas un atu - muncitorii lor pricepuţi sunt la mare căutare în Germania, afectată de o lipsă cronică de mână de lucru, de specialitate. În context, angajatorii germani aflaţi în căutare de asistente şi ingineri au lansat o campanie de recrutare în Portugalia, unde peste o treime dintre tineri sunt şomeri, scrie miercuri Der Spiegel.
(THIERRY ZOCCOLAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.03.2012

Statelor lovite de criză din Europa, printre care şi Portugalia, le-a rămas un atu - muncitorii lor pricepuţi sunt la mare căutare în Germania, afectată de o lipsă cronică de mână de lucru, de specialitate. În context, angajatorii germani aflaţi în căutare de asistente şi ingineri au lansat o campanie de recrutare în Portugalia, unde peste o treime dintre tineri sunt şomeri, scrie miercuri Der Spiegel.

Tinerii muncitori portughezi sunt actualmente cea mai căutată 'marfă de export' din ţara lor lovită de criză. Ei încep să privească din ce în ce mai mult spre exterior din cauza lipsei de oportunităţi de acasă. 'Este vorba de persoane de top, cu o educaţie bună', a explicat managerul Joachim Erhardt, responsabil de recrutarea asistentelor. În contextul în care noii veniţi nu ştiu limba germană, grupul spitalicesc din Sindelfingen le plăteşte primele şase luni costurile de cazare şi transport, dar şi un curs intensiv de limbă la Stuttgart.

Potrivit Der Spiegel, avântul economic din Germania a golit piaţa muncii în multe regiuni din cadrul celei mai importante economii europene. Companii internaţionale şi IMM-uri caută cu disperare ingineri, în timp ce clinicile şi spitalele duc de asemenea lipsă de personal. Conform lui Erhardt, sectorul sănătăţii din această ţară cu populaţie îmbătrânită va avea nevoie de circa 800.000 de muncitori calificaţi până în 2020.

Condiţiile oferite de piaţa muncii nu s-au îmbunătăţit numai în landuri precum Baden-Wurttemberg şi Bavaria, care în mod tradiţional au rate scăzute de şomaj. Regiunea mai puţin prosperă Westphalia, de exemplu, duce la rândul său lipsă de aplicanţi calificaţi. Căutarea de personal calificat a devenit principalul obiectiv al patronilor de afaceri. Europenii au nevoie de calificări şi abilităţi lingvistice, însă nu este deloc greu să obţii permise de muncă pentru ei, notează publicaţia germană.

În ceea ce-i priveşte, politicienii de la Lisabona au optat pentru o poziţie pragmatică, încurajându-i deschis pe tinerii locali să îşi încerce norocul în străinătate. Portugalia are o tradiţie a emigraţiei puternică, în condiţiile în care statisticile Băncii Mondiale arată că circa 20 la sută dintre toţi portughezii trăiau în străinătate în 2010. Încă din secolul al 15-lea, când Vasco da Gama a pornit pentru prima dată să exploreze Terra, portughezilor le-a plăcut să descopere locuri noi, unde să se stabilească şi să o ia de la zero, scrie Der Spiegel.

Foste colonii precum Brazilia, Mozambic şi Angola continuă să se afle printre principalele destinaţii pentru emigranţii portughezi, însă în ultima vreme micuţul oraş german sudic Schwabisch Hall a devenit un real punct de interes pentru portughezii care visează la un trai mai bun.

Cesar Ferreira, director al agenţiei de recrutare din regiunea portugheză Norte, are 2.000 de asistente şi câteva mii de ingineri disponibili. 'Este ca un val', a explicat portughezul, scuturând din umeri. Odată, crede el, aceiaşi muncitori se vor întoarce în Portugalia, aducând cu ei o experienţă internaţională bogată. Cu toate acestea, mulţi experţi din domeniu se îndoiesc de această ipoteză. De această dată nu mai este vorba despre fermieri puţin educaţi care plecau spre Europa de Vest, după cum s-a întâmplat în anii 1960. Acum, companii precum Continental, Bosch şi Volkswagen urmăresc să îşi apropie ingineri portughezi cu intenţia declarată de a-i transfera în Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor