Angela Merkel se opune ieşirii Greciei din zona euro

Cancelarul german, Angela Merkel. (GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
26.03.2012

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat într-un interviu pentru BBC că ar fi o greşeală politică mare dacă i s-ar permite Greciei, afectată puternic de datorii, să părăsească zona euro.

Lidera de la Berlin a arătat că Germania ar face orice pentru a păstra zona euro unită.

"Are slăbiciuni majore, dar încearcă să îşi revină, fie că este vorba de administraţie sau competitivitatea comunităţii de afaceri. Va fi un drum lung şi greu. Noi am luat decizia să fim într-o uniune monetară. Aceasta nu este o decizie monetară, este una politică. Ar fi catastrofal dacă am decide să spunem unuia dintre cei care au decis să fie alături: Noi nu te mai vrem. (...) Ar fi o greşeală politică imensă să permiţi Greciei să iasă. De aceea noi vom fi clari cu Gecia şi vom spune: 'Dacă vrei să fii parte a uniunii monetare trebuie să îţi faci temele, dar în acelaşi timp noi te vom sprijini întotdeauna'", a precizat Merkel.

Ea a adăugat că zona euro ar fi incredibil de slăbită de ieşirea Greciei.

De asemenea, ea a calmat temerile privind salvarea altor state din zona euro, explicând că o lecţie importanţă a fost învăţată.

"Nu are cum să se mai întâmple deoarece în Europa, de ceva timp, se produce o regândire. (...) Unele ţări au acceptat pachete de salvare, dar nu sunt mulţumite, trebuie să aplice un set de condiţii stabilite de FMI, BCE şi Comisia Europeană. Ce guvern democratic vrea să fie în această situaţie pentru mult timp? În ultimii doi ani, în Europa şi în special în zona euro, am avut multe de învăţat”, a apreciat cancelarul german.

Merkel a amintit că Europa şi în particular în zona euro au alunecat în criză, ca o concesinţă a recesiunii financiare globale.

”Este o situaţie foarte tensionată acum”, a spus ea.

Totodată, ea a salutat programul de austeritate al Marii Britanii, precizând că nicio ţară nu poate fi mai presus de mijloacele sale.

”Este ceva ce poate face orice stat european, deoarece am învăţat cu toţii că nicio ţară nu poate trăi dincolo de mijloacele sale. Toate ţările europene trebuie să înţeleagă această lecţie. Dar noi, în zona euro, suntem convinşi că împreună suntem mai puternici”, a spus ea.

Grecia a primit recent aprobarea pentru al doilea plan de salvare de 130 miliarde euro, destinat să ajute ţara să se menţină pe linia de plutire până în 2014.

Germania a trebuit să plătească mai mult decât oricare altă ţară pentru planul de salvare, lucru care i-a infuriat pe mulţi cetăţeni şi politicieni germani.

În ciuda măsurilor, unii analişti susţin că Grecia ar putea avea nevoie de mai mult ajutor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor