Creştin-democraţii lui Angela Merkel au câştigat detaşat alegerile din Saarland

Cancelarul german, Angela Merkel. (GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
26.03.2012

Creştin-democraţii cancelarului Merkel au câştigat detaşat alegerile din landul Saarland, dar partenerii lor din coaliţie, liberalii, au înregistrat o înfrângere usturătoare, obţinând doar 1,2% din voturi.

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a obţinut 35,2%, cu 0,7% mai mult decât în 2009, contrazicând aşteptările analiştilor, care apreciau că partidul de guvernământ va fi pedepsit de electorat. Un rezultat bun faţă de precedentele alegeri a înregistrat şi Partidul Social-Democrat (SPD), care a obţinut 30,6%, faţă de 24,5% la alegerile din 2009.

Pe locul al treilea s-a clasat Die Linke, cu 16,1%. Un scor bun a obţinut şi Partidul Piraţilor, care va avea patru locuri în Parlament, după ce a luat 7,4% din voturi. Verzii au reuşit şi ei să intre în Legislativ.

Liberalii din FDP au obţinut doar 1,2% din voturi, faţă de 9,2% în 2009, şi nu au reuşit astfel să intre în Parlamentul local. Rezultatul reprezintă o înfrângere categorică pentru liberali şi ar putea să ducă la noi tensiuni în interiorul coaliţiei guvernamentale de la Berlin.

Impactul naţional al alegerilor din Saarland - cel mai mic land din Germania - este nesemnificativ, dar victoria CDU îi oferă cancelarului Angela Merkel liniştea necesară pentru pregătirea alegerilor din Schleswig-Holstein şi Renania de Nord-Westfalia - cel mai populat land - , care vor avea loc în luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor