"Aşa ceva se practică în ţările bananiere" - Doi foşti şefi MAE critică manevra lui Meleşcanu în cazul Giuliani

Doi foşti miniştri de Externe au criticat dur demersul iniţiat de MAE după reacţia ambasadorului României în SUA, George Maior, privind scrisoarea lui Rudolph Giuliani, unul dintre avocaţii lui Donald Trump.
Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times)

Foştii miniştri de Externe Cristian Diaconescu şi Lazăr Comănescu au criticat, la Digi24, reacţia MAE condus de Teodor Meleşcanu în cazul ambasadorului României în SUA, George Maior, după scandalul declanşat de scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis pe tema protocoalelor secrete.

În opinia lui Cristian Diaconescu, ambasadorul George Maior a deranjat prin declaraţia sa interesele unor grupuri.

"De regulă se practică aşa ceva în ţări bananiere, să te adresezi la cel mai înalt nivel al statului aşteptându-te ca statul să reacţioneze conform cu ordinul unui avocat. Probabil se intenţionează ca în perioada următoare ceea ce ar fi transmis Giuliani să fie folosit pentru o serie de decizii pe care o să le aflăm. Iar intervenţia lui Maior fisura acest parcurs", a declarat Cristian Diaconescu.

La rândul său, Lazăr Comănescu a cerut oficialilor de la Bucureşti să studieze cu atenţie tratatele internaţionale, înainte să le invoce.

"Surprinderea mea derivă dintr-o poziţie a Ministerului de Externe a României, legată de afirmaţia unei persoane, OK, ambasadorul României, dar repet, este o persoană, legată de un demers al unei persoane private. Sunt surprins de faptul că se invocă în această situaţie Convenţia de la Viena. Am văzut că de mai multe ori s-a invocat Convenţia de la Viena atunci când anumite poziţii au fost exprimate aici, în România, de către diplomaţi străini. Convenţia de la Viena, aş ruga... Fac aşa, un apel, să se citească cu foarte mare atenţie articolul 41, pe de o parte, şi, în acelaşi timp, articolul 3. Primul, articolul 41, se referă la sursele pe care le pot folosi diplomaţii străini şi acolo nu se vorbeşte doar despre Ministerul de Externe, ci un diplomat străin poate să aibă dialog şi în contact cu alte instituţii publice", a precizat Lazăr Comănescu.

Mai exact, fostul ministru de Externe face referire la un pasaj din comunicatul MAE potrivit căruia "un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenţia de la Viena, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat".

Reamintim că, în scrisoarea respectivă, Giuliani susţine că protocoalele promovate de fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi şi fostul director SRI George Maior subminează statul de drept. Mai mult, fostul primar american al New York-ului nu se opreşte aici, ci pledează pentru amnistie în cazul "celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor". Detalii aici.

În replică, ambasadorul George Maior a afirmat, pentru Mediafax, că scrisoarea, care aparţine "unui personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite", despre care nu ştie exact dacă mai e avocatul lui Trump, "este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar". Declaraţia i-a adus fostului şef SRI o convocarea la MAE din partea lui Teodor Meleşcanu. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne