Artă divină – O incursiune în geniul Shen Yun Performing Arts: Partea 1

Pierdută în Est, esenţa unei culturi seculare apare în Vest. Aceasta este prima dintr-o serie de nouă părţi care îşi propun să exploreze cultura tradiţională chineză pentru a dezvălui o înţelegere mai adâncă a geniului ce stă la baza companiei newyorkeze de dans clasic chinez Shen Yun Performing Arts.
Dansatorii Shen Yun evoluează în cadrul concursului international de dans clasic chinez al televiziunii New Tang Dynasty (The Epoch Times)
Ivan Pentchoukov
29.12.2011

O formă de artă ce pune în scenă 5.000 de ani

Pierdută în Est, esenţa unei culturi seculare apare în Vest. Aceasta este prima dintr-o serie de nouă părţi care îşi propun să exploreze cultura tradiţională chineză pentru a dezvălui o înţelegere mai adâncă a geniului ce stă la baza companiei newyorkeze de dans clasic chinez Shen Yun Performing Arts.

Dansul clasic chinez este una dintre cele mai complexe, expresive şi solicitante forme de artă din lume, iar compania Shen Yun Performing Arts din New York are misiunea de a reînvia această cultură de inspiraţie divină.

În China, dansul a fost transmis de mii de ani prin intermediul spectacolelor de la curtea imperială. Din timpuri străvechi, a rămas o credinţă: chinezii cred că cultura lor tradiţională este un dar al divinului. Iar dansul clasic chinez este parte a acestei moşteniri.

“Găsim dansul chiar şi în timpurile străvechi,” ne spune dna Yi Cao, fostă membră a juriului Competiţiei Internaţionale de Dans Clasic Chinez, organizată de televiziunea New Tang Dynasty, într-un material video despre dansul clasic chinez postat pe website-ul Shen Yun Performing Arts.

“Atunci când oamenii se bucurau, mişcările braţelor şi picioarelor lor se transformau în dans.”

Dansul clasic chinez este o formă de artă pură, unică şi complexă, ce înglobează 5.000 de ani. Fiecare dintre multele dinastii ale Chinei a adus cu ea stilul său distinct de dans. Odată cu schimbarea dinastiilor, elementele cele mai de preţ ale fiecărei perioade au devenit parte a dansului clasic chinez.

“Este un fel de fundaţie culturală care a fost transmisă, comoara poporului chinez transmisă de-a lungul generaţiilor până în ziua de astăzi,” spune dna H. Sue Guo, vicepreşedinte al Colegiului Fei Tian, prima şcoală din Statele Unite care oferă pregătire sistematică de înaltă clasă în dansul clasic chinez.

Timp de 5.000 de ani, multe tradiţii din China precum artele marţiale, dansul popular şi acrobaţiile, s-au unit într-un mod complicat. Cu trecerea timpului, ele au devenit parte a unei singure forme de artă. Multe dintre tulpinile culturii chineze au fost încorporate în dansul clasic chinez. Ca rezultat, dansul clasic chinez este, la fel ca şi baletul, una dintre şcolile de dans complete ale lumii, având propriile sale teorii, tehnici şi forme de exprimare.

Esenţa dansului clasic chinez este formată din trei componente principale: aptitudinile tehnice, forma şi ţinuta.

Aptitudinile tehnice

Partea tehnică a dansului clasic chinez este caracterizată de o serie întreagă de salturi, sărituri, răsuciri, întinderi, rotiri şi rostogoliri. Deşi multe dintre aceste abilităţi pot fi întâlnite în alte forme de artă precum gimnastica şi acrobaţia, ele îşi au de fapt originea în dansul clasic chinez.

În filosofia estică există o zicală – ‘frumuseţe în rotunjime.’

“În cultura tradiţională chineză, artele marţiale şi cele ale oamenilor obişnuiţi se aflau în strânsă legătură. În artele marţiale, există tehnici de lovire şi rostogolire în aer care erau utilizate în vechime pe câmpurile de luptă,” explică dl Gu Yun, dansator principal şi coregraf al Shen Yun Performing Arts.

“Ele erau folosite pentru a para loviturile. Toate acestea sunt cele mai tradiţionale căi de a folosi forţa.”

După ce au fost transmise aceste tehnici ale artelor marţiale, ele au fost încorporate în spectacolele artistice de la curţile imperiale şi în dansul clasic chinez.

Forma: modul în care metoda călăuzeşte mişcarea

În dansul clasic chinez, forma se referă în principal la mişcări şi la traseul efectiv al mişcărilor. Conceptul de cerc şi mişcare circulară reprezintă un element de bază al formei, care este specific dansului clasic chinez. Prin contrast, baletul pune accent pe conceptul de linie.

“Noi accentuăm importanţa a ceea ce numim ‘rotunjime.’ În filosofia estică, există o expresie - ‘frumuseţe în rotunjime’. Traseul mişcărilor trebuie să fie circular,” explică Yungchia Chen, dansator principal şi coregraf al Shen Yun Performing Arts, în materialul video.

Dansul clasic chinez pune accent pe armonizarea întregului corp într-un tot. Dansatorii sunt învăţaţi să fie atenţi la fiecare detaliu – cum se mişcă braţele în sus şi în jos, cum se mişcă corpul, capul şi privirea, cum să-ţi foloseşti respiraţia, care sunt punctele naturale de repaus şi relaxare – toate acestea îmbinate pentru a da o singură mişcare.

Forma în dansul clasic chinez nu este doar mişcare, ea este deopotrivă şi o metodă. Mişcarea însăşi integrează elemente cheie: răsucire, înclinare, rotunjime şi flexiune. Complexitatea interioară a dansului clasic chinez se dezvăluie în straturi – însă performanţa finală apare simplă, plăcută şi graţioasă.

Graţia simplă a dansului clasic chinez este plină de expresie şi înţeles. Această calitate unică este creată prin accentuarea unei trăsături unice numită fizicul “yun,” sau ţinuta.

Ţinuta: modul în care spiritul determină forma

Ţinuta în dansul clasic chinez poate fi cel mai bine descrisă ca un fel de spirit interior. Un dansator adaugă profunzimea exprimării sale emoţionale fiecărei mişcări, accentuând respiraţia, intenţia, aura sa personală şi alte elemente intangibile.

“De exemplu, Mulan este un personaj deosebit,” spune Michelle Ren, dansatoare principală a Shen Yun şi coregrafă.

“Pe câmpul de luptă ea este general, astfel că mişcările sale reflectă puterea şi demnitatea unei femei general. Însă aceeaşi mişcare, atunci când ea are grijă de bătrânul său tată acasă, este aceea a unei tinere supuse.”

Toate personajele portretizate în povestirile epice ale Chinei reflectă profunzime interioară şi întruchipează valori universale. Astfel, pentru a putea interpreta un astfel de personaj, dansatorul trebuie să aibă o înţelegere adâncă a valorilor pe care personajul le reprezintă şi să fie capabil să le întruchipeze în totalitate. Un dansator căruia îi lipsesc pietatea filială, curajul, respectul şi alte trăsături nobile de caracter nu va putea să interpreteze rolul unor personaje faimoase din istoria Chinei.

“Ai nevoie de ele [de valorile tradiţionale] dacă vrei să dansezi bine dansul chinez,” explică Chelsea Cai, dansatoare principală a Shen Yun, în profilul său artistic de pe website-ul Shen Yun Performing Arts.

“Nu este ceva superficial; ai cu adevărat nevoie de ceva din interior şi de o înţelegere adâncă pentru a putea să înfăţişezi ceva frumos în exterior.”

Aproape fiecărui spectacol de dans din China continentală de astăzi îi lipsesc aceste caracteristici de bază, adică ţinuta rafinată care este esenţială artei adevărate.

“După Revoluţia Culturală, la suprafaţă părea că dansul clasic chinez continuă să existe, însă spiritul său interior, acela al culturii tradiţionale, a fost înlocuit de apologia comunistă” ne relatează Yungchia Chen.

***

The Epoch Times este onorat ca sponsor al Shen Yun Performing Arts care va susţine spectacole, cu piese în totalitate noi în cadrul turneului din anul 2012. Pentru a afla mai multe despre Shen Yun Performing Arts şi cultura chineză, despre spectacolele turneului mondial al Shen Yun din 2012 şi despre cum vă puteţi procura bilete, vă rugăm să vizitaţi: www.shenyunperformingarts.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor