Aroma ploii

Aroma ce apare dupa ploaie place multora, dar putini sunt cei care ii cunosc cu adevarat originea. De obicei, se spune ca acesta este mirosul de ozon. Dar, de fapt, este mult mai complicat.
Aroma ce apare după ploaie place multora, dar puţini sunt cei care îi cunosc cu adevărat originea. (pixabay.com)
Epoch Times România
22.01.2011

Aroma ce apare dupa ploaie le place multora, dar putini sunt cei care ii cunosc cu adevarat originea. De obicei, se spune ca acesta este mirosul de ozon. Dar, de fapt, este mult mai complicat.

Daca incercati sa descrieti aroma care apare dupa ploaie, atunci prima asociere care va vine in minte - este un miros de prospetime. Dar acesta este un concept abstract. Din punct de vedere stiintific, desi destul de ciudat, principala sursa a acestui miros neobisnuit sunt ... bacteriile. Cel mai puternic aroma ploii este resimtita in afara oraselor.

In natura exista micro-organisme care sunt clasificate drept actinomicete. Aceste bacterii formeaza in sol un sistem filamentos care este similar miceliului de ciuperci. Actinomicetele se dezvolta in sol umed. Daca solul se usuca, micro-organismele, in scopul supravietuirii ulterioare, isi arunca in el sporii. Picaturile de ploaie "ridica" sporii de actinomicete in aer si prin urmare se formeaza o substanta care seamana cu un aerosol. Inhalind substanta specificata, simtim acest parfum special.

Din cauza ca actinomicetele sunt raspandite pe intreaga planeta, ploaia miroase pretutindeni in acelasi fel. Si aroma sa este asemanatoare "mirosului de pamant".

Totodata, in atmosfera noastra exista diversi compusi chimici, datorita carora sunt posibile unele variatii ale mirosului ploii. Apa de ploaie se "aromatizeaza", atunci cand intra in reactie cu o varietate de substante din sol. Daca in acesta se contin substante tehnice (benzen, etc.), atunci mirosul devine neplacut si intepator.

O alta sursa ce conditioneaza aparitia mirosului de ploaie sunt uleiurile eterice. Acestea sunt emanate de unele plante. Dupa evaporare aceste uleiuri se depun pe diferite suprafete. In apa ele se dizolva greu, asa ca ploaia pur si simplu "transporta" particulele de ulei prin aer, precum sporii de bacterii.

Concluzia care urmeaza a fi trasa in urma acestor explicatii nu este una prea romantica. Mirosul de ploaie, atat de indragit, apare in urma contactului cu apa a unei combinatii de substante.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor