Armata siriană utilizează mine interzise, susţine un grup de drepturile omului

Armata siriană utilizează mine antipersonal interzise la nivel internaţional, plasându-le la graniţele cu Libanul şi Turcia, a declarat Human Rights Watch.
Minele care au fost plantate de către armata siriană, în satul Heet, în apropiere de graniţa de nord libaneză pe 8 martie. (- / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
14.03.2012

Armata siriană utilizează mine antipersonal interzise la nivel internaţional, plasându-le la graniţele cu Libanul şi Turcia, a declarat marţi Human Rights Watch.

Citând martori locali şi echipele de eliminare a minelor, grupul de drepturile omului cu sediul la New York a afirmat că mai mulţi civili au murit după ce au călcat pe minele terestre. Unui băiat de 15 ani i-a fost distrus piciorul după ce a călcat pe o mină în februarie.

Mina antipersonal interzisă este PMN-2, care a fost produsă prima dată de Uniunea Sovietică şi a fost utilizată la scara largă în anii 1970. Mine au fost găsite în mai multe ţări, inclusiv Afganistan, Tailanda şi Georgia şi pot rămâne funcţionale ani de zile. Se crede că Siria are şi mine anti-tanc TMN-46.

"Armata siriană ar trebui să înceteze utilizarea minelor antipersonal şi să recunoască faptul că plantarea acestei arme interzise la nivel internaţional va afecta sirienii în anii următori", a afirmat Human Rights Watch într-o declaraţie.

Grupul de drepturile omului a menţionat că minele sunt relativ ineficiente pentru forţele militare şi omoară în special civili. Până în prezent 157 de ţări au semnat Tratatul de interzicere a minelor din 1997. Siria nu este una dintre ele.

"Despre [Siria] se crede că ar fi folosit minele antipersonal în timpul conflictului din 1982 cu Israel, în Liban. Dimensiunea şi originea stocurilor de mine din Siria nu sunt cunoscute", a relatat grupul de drepturile omului.

Siria este a patra ţară care a utilizat minele interzise începând cu ianuarie 2011, alături de Libia sub Moammar Gaddafi, Israel şi Birmania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor