Un oficial la nivel înalt a dezertat din guvernul sirian

Se pare că ministrul adjunct sirian al petrolului, Abdo Hussameldin, ar fi dezertat din regimul preşedintelui Bashar al-Assad, devenind unul dintre puţinii oficialii de rang înalt care a făcut acest lucru de când a început revolta în ţară, în urmă cu un an.
Fostul ministru adjunct al Petrolului din Siria, Abdo Hussameldin, într-o emisiune televizată (YouTube)
Jack Phillips
09.03.2012

Se pare că ministrul adjunct sirian al petrolului, Abdo Hussameldin, ar fi dezertat din regimul preşedintelui Bashar al-Assad, devenind unul dintre puţinii oficialii de rang înalt care a făcut acest lucru de când a început revolta în ţară, în urmă cu un an.

Hussameldin, îmbrăcat în costum şi cravată, a anunţat că va trece de partea opoziţiei într-un video online încărcat pe website-ul YouTube şi pe alte medii. Cu toate acestea, data postării clipului este neclară, chiar dacă a fost postat miercuri.

"Declar că mă alătur revoluţiei acestei naţiuni, care nu a acceptat şi nu va accepta nedreptatea, în ciuda brutalităţii acestui regim şi susţinătorilor săi pentru a zdrobi oamenii care sunt în căutarea libertăţii şi a demnităţii lor", a declarat el, în conformitate cu o traducere a discursului său.

Deşi a fost un sprijin de nădejde pentru guvernul sirian în ultimii 33 de ani, Hussameldin a spus că nu a vrut să ajute represiunea regimului asupra civililor, care, conform estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a soldat cu cel puţin 7500 de morţi de la începutul revoltei. "Ştiu că [Siria] îmi va incendia casa, îmi va prigoni familia şi va inventa minciuni despre mine", a afirmat el.

Guvernul Siriei a "adus un an de suferinţă pentru cei despre care pretind că ar fi poporul şi i-a lipsit de nevoile lor de bază", susţine Hussameldin. În clip, el a lăudat protestatarii şi grupul rebel Armata Siriană de Eliberare, format în principal din dezertori militari.

Cei mai de încredere aliaţi ai Siriei, Rusia şi China, au permis regimului să scape cu crimele comise, arătând că sunt "departe de a fi prieteni ai poporului."

Hussameldin a rugat minoritatea alawită din ţară, din care face parte şi al-Assad şi elita conducătoare, să nu ia parte la violenţă sau să rămână tăcută.

"[Alawiţii] aparţin şi ei naţiunii siriene, iar regimul este condamnat, deci nu participaţi la uciderea propriului popor", a spus Hussameldin.

Eiad Shurbaji, un dizident şi jurnalist sirian care a lucrat cu Hussameldin în trecut, când acesta a condus departamentul mass-media al ministerului petrolului, a confirmat pentru New York Times că Hussameldin este bărbatul din video. "Sunt atât de încântat să aud această demisie. A devenit conştient în ce direcţie se îndreaptă lucrurile în Siria", a afirmat el.

Deşi cazurile au fost rare, au existat câţiva oficiali de nivel înalt care au renunţat la regimul sirian în mijlocul represiunii.

În august anul trecut, procurorul general din Hama, Adnan Bakkour, a lansat un clip video în care a anunţat că a dezertat. Ulterior au fost lansate raporte conform cărora el a fost răpit de persoane înarmate şi nu s-a mai auzit nimic despre el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor