Armata Naţională a Moldovei marchează 22 ani de la fondare
Astăzi, 03 septembrie 2013, Armata Naţională a Moldovei împlineşte 22 de ani de la fondare. În acest an militarii se vor bucura de zile de odihnă în mod tradiţional. De asemenea, cu acest prilej în capitală vor avea loc un şir de activităţi festive, însă vor fi mai modeste din cauza bugetului limitat.
Conducerea Ministerului Apărării, dar şi soldaţi de rând vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, la cel al eroilor căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a ţării de la Complexul memorial Eternitate şi la mormintele militarilor înmormântaţi în Cimitirul Central şi Cimitirul „Sfântul Lazăr”.
Cu această ocazie premierul Iurie Leancă a adresat un mesaj de felicitare Armatei Naţionale: „În numele Guvernului Republicii Moldova, vă adresez cele mai sincere şi cordiale felicitări şi urări de bine cu prilejul celei de-a XXII-a aniversări de la crearea Armatei Naţionale. Armata Naţională, ca parte inseparabilă a statului de drept, a demonstrat că este nu doar o componentă esenţială a Forţelor Armate, ci şi un segment social important, investit cu responsabila calitate de a fi garantul democraţiei constituţionale…De ziua Armatei Naţionale, doresc întregului efectiv aflat în ţară, dar şi peste hotarele ei, multă sănătate, prosperitate, realizări şi succese în nobila misiune de apărare a Patriei!”
În scopul aniversării Armatei Naţionale şi duminică, 1 septembrie, la un mall din Chişinău a avut loc un eveniment unde au venit circa 100 de militari şi Orchestra prezidenţială a Republicii Moldova. Doritorii au putut face poze cu echipamentul geniştilor Armatei Naţionale, utilizat în misiuni de deminare, cu tehnica şi armamentul din dotarea unităţilor militare.
La intrarea principală în centrul comercial au fost instalate autovehicule miliare, iar în interior - expuse standuri cu echipament militar din dotarea unităţilor armatei, utilizat în misiuni naţionale şi internaţionale.
În ajunul Zilei Armatei Naţionale, ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleşca, a relatat doar că regretă des faptul că nu a dus la bun sfârşit reforma ce ţinea de serviciul militarilor prin contract, dar a precizat că cele mai grave probleme cu care se confrunta Armata Naţională sunt „politizarea excesivă şi cumetrismul”.
,,Sunt două lucruri foarte importante: primul – Ministerul este politizat excesiv (ministrul şi şeful marelui stat major sunt delegaţi de partid); doi – cumetrismul (mulţi naşi, cumetrii). În cadrul forţelor armate a fost invitată foarte multă lume din afară, ajungând în funcţii înalte, cu grade înalte şi salarii înalte. Astfel, se pierde din stabilitatea, moralul şi motivaţia militarilor, deoarece aceştia îşi dau seama că nu au nici o şansă să se realizeze sau să facă o carieră militară dacă nu sunt cumetri. Din păcate, aceasta este realitatea’’, a punctat ex-ministrul în cadrul unui interviu acordat portalului “Tribuna”.
La rândul său, ex-ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, crede că atunci când va creşte economia ţării, Armata va avea posibilitate să-şi îndeplinească sarcinile la o calitate mai înaltă.
El a mai menţionat că Armata Naţională se confrunta cu două probleme: finanţarea şi protecţia social-juridică.
,,Una din problemele principale cu care se confrunta Armata Naţională este finanţarea. Pe parcursul acestor 22 ani, am avut una şi aceeaşi problemă. Cadre pregătite au fost şi cred că mai sunt. Dacă ar fi finanţe, ar fi posibilitate şi de a înzestra Armata cu tehnică nouă, de a pregăti cadre şi mai bune, ar fi şi posibilitate de a desfăşura aplicaţii la un nivel înalt. O altă problema este şi protecţia social-juridică, care lasă mult de dorit pentru militari, pentru prestigiul serviciului militar. Spre regret sunt multe lacune în acest domeniu în Armata Naţională a Republicii Moldova’’, a precizat Gaiciuc pentru “Tribuna”.
Precizăm că la data de 3 septembrie 1991, a fost semnat decretul pentru crearea Armatei Naţionale de către primul preşedinte al Moldovei, Mircea Snegur.
În prezent, în Armata Naţională sunt peste 6.000 de militari. Încorporarea se efectuează de patru ori pe an. În rândurile militarilor sunt înrolaţi bărbaţi, cetăţeni ai Republicii Moldova, cu vârstele cuprinse între 18 şi 27 de ani.
Durata serviciului militar este de 12 luni.