Armata americană închide sistemul de supraveghere aeriană pe Coasta de Est a SUA în luna septembrie

Asociaţia AOPA (Aircraft Owner and Pilots Association) încearcă să înţeleagă de ce comunitatea aviaţiei a fost anunţată cu doar o zi înainte de desfăşurarea unor exerciţii militare care ar putea face ca sistemele ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) şi TCAS (Traffic Collision Avoidance System) să devină nesigure de-a lungul unei porţiuni semnificative a Coastei de Est a SUA timp de o lună, susţine website-ul oficial al AOPA.
Avion al companiei aeriene americane United Airlines. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.09.2015

Asociaţia AOPA (Aircraft Owner and Pilots Association) încearcă să înţeleagă de ce comunitatea aviaţiei a fost anunţată doar cu o zi înainte de desfăşurarea unor exerciţii militare care ar putea face ca sistemele ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) şi TCAS (Traffic Collision Avoidance System) să devină nesigure de-a lungul unei zone importante a Coastei de Est a SUA timp de o lună, susţine website-ul oficial al AOPA.

Un NOTAM (o notificare trimisă unei autorităţi aeriene pentru a alerta piloţii în privinţa unor pericole de-a lungul rutei de zbor) a fost emis în 1 septembrie şi a susţinut că, începând cu 2 septembrie, supravegherea pe baza sistemelor ADS-B şi TCAS ar putea fi nesigură în Virginia, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Georgia şi Florida, precum şi în spaţiul aerian care se extinde la aproximativ 370 km de ţărm. Situaţia este aşteptată să dureze până în 1 octombrie ca urmare a unor exerciţii militare în zonă.

Dar exerciţiile militare similare din trecut nu au cauzat nicio interferenţă cu sistemele civile ADS-B şi TCAS şi nici nu s-a ajuns la situaţia în care AOPA să fie nevoită să ceară Administraţiei Federale a Aviaţiei să explice de ce a emis NOTAM-ul atât de târziu şi ce anume s-a schimbat pentru declanşarea acestor noi temeri.

“Depunem eforturi pentru a obţine răspunsuri pentru membrii noştri”, a declarat Rune Duke, director AOPA pentru traficul aerian şi spaţiul aerian. “Acest NOTAM a cauzat o alarmă considerabilă şi multă confuzie, piloţii dispunând de puţin timp pentru a se pregăti. Durata lungă, limbajul ambiguu şi emiterea neaşteptată a acestui NOTAM sunt motive pentru temeri serioase”.

Limbajul NOTAM-ului a făcut ca mulţi piloţi ai aviaţiei generale să creadă că nu vor mai primi informaţii de trafic ce sunt bazate pe ADS-B. În plus, NOTAM-ul nu specifică nicio interferenţă cu sistemul ADS-B pe frecvenţa 978 MHz, care este folosit cel mai des de navele de capacitate mai mică ale aviaţiei generale. Ca urmare, piloţii ar trebui să aibă acces la serviciile TIS-B şi FIS-B.

Cel mai mare impact va fi însă simţit în cazul utilizării sistemelor ADS-B sau TCAS pe frecvenţa de 1090 MHz, care sunt folosite în principal de avioanele mai mari şi mai rapide. Controlorii de trafic aerian vor ajuta la asigurarea separării traficului civil de cel militar în timpul exerciţiilor anunţate şi nu sunt anticipate amânări sau restricţionări ale serviciilor oferite de controlul pentru traficul aerian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor