Expert media: CCA angajat politic. A a dăruit socialiştilor al treilea post TV de propagandă rusă

Cunoscut pentru politica sa pro-rusă, Partidul Socialiştilor a obţinut recent licenţa pentru un al treilea post TV care va retransmite programe ale postului rusesc „TNT – Comedy”. Posturile TV controlate de socialişti transmit emisiuni propagandistice ale posturilor apropiate Kremlinului.
Vlad Ţurcanu, comentator, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Timofti (deschide.md)
Maria Maevschi
11.01.2017

După ce a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, Partidul Socialiştilor a „primit în dar” de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), la sfârşitul lui 2016, cu şapte voturi pro şi două împotrivă, dreptul de a lansa un nou canal de televiziune – „Exclusiv TV”. Cu 35% de produs autohton promis, Exclusiv TV va retransmite programe ale postului rusesc „TNT – Comedy” şi ale postului rusesc cu faimă propagandistică NTV. De asemenea, socialiştii mai dispun şi de postul „Accent TV”.

„Din punct de vedere formal, CCA spune că lucrurile sunt în regulă. Există noţiunea de trust mediatic şi în Republica Moldova legea permite unei entităţi juridice să deţină până la cinci licenţe audiovizuale. Legea - Codul Audiovizualului a fost modificată în Parlament la propunerea lui Dorin Chirtoacă, dacă nu mă înşel, şi a fost atunci o decizie de comun acord a acelei alianţe pentru integrare europeană”, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, comentatorul politic şi expertul media, Vlad Ţurcanu.

Fostul purtător de cuvânt al preşedintelui Timofti consideră că acesta nu este „primul cadou pe care CCA îl face Partidului Socialiştilor”. Încă în urmă cu un an CCA a decis să ofere o licenţă de emisie postului rusesc, NTV care retransmite emisiunile NTV din Rusia, un post apropiat Kremlinului. „Deşi are un statut apolitic şi autonom specificat ca atare în lege, CCA pare mai curând angajată în aranjamente politice, decât urmăreşte un interes public, aşa cum prevede Codul Audiovizualului”, a mai specificat Ţurcanu.

Deşi în Moldova lucrurile au evoluat de o manieră destul de deosebită faţă de Europa de Est, o zonă care se confruntă cu probleme similare din acest punct de vedere, presa tot la cheremul politicului rămâne.

„În Republica Moldova tranziţia de la presa comunistă controlată de stat, pe care ne-o amintim cu toţii din anii 70-80, a urmat un traseu care s-a deosebit substanţial de conceptul clasic de liberalizare a presei. În anii '90 monopolul presei de stat a fost spart, dar alternativele care au urmat au luat forma unor instituţii mediatice controlate de partide în materie de proprietate, de conţinut, de finanţare şi chiar de distribuţie, un lucru de asemenea important. CCA co-participă la acest proces”, a opinat comentatorul media, adăugând că există o lege care „permite CCA să intervină pentru a îndepărta părţile vicioase din presă”.

Pe de altă parte, dacă CCA ar interveni, la ora actuală multe posturi de radio şi televiziune ar rămâne fără licenţe. Mai mult decât atât, potrivit analistului politic, unele posturi de radio şi, mai ales, de televiziune au obţinut licenţe de emisie în cadrul unor concursuri publice în anumite condiţii, iar apoi pe furiş, departe de ochii lumii, condiţiile specificate în licenţele de emisie au fost modificate.

Vlad Ţurcanu a ţinut să mai precizeze şi faptul că atunci când Curtea Constituţională a validat mandatul preşedintelui Igor Dodon, a avut o referire clară la adresa Consiliului Audiovizualului spunând că „acesta nu a intervenit pe durata campaniei pentru a retrage, inclusiv licenţe în cazul unor posturi care au deviat în totalitate de la prevederile legislaţiei electorale”.

În concluzie, expertul media consideră că în Moldova nu se vor schimba foarte multe la acest capitol. Deşi se încearcă impunerea ideii aflării socialiştilor în opoziţie, în opinia analistului aceştia în frunte cu Dodon s-ar afla, mai curând de partea actualei guvernări, a Partidului Democrat şi a aliaţilor acestuia din Parlament.

„Opoziţia care contestă actualul Guvern cu adevărat nu are instrumente mediatice foarte puternice şi situaţia se va rezerva în continuare pentru ca această opoziţia adevărată să fie ţinută departe de electori, de oamenii care pot modifica cursul Republicii Moldova sau pot interveni pentru a aduce la putere o altă guvernare”, a conchis Vlad Ţurcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor