Are şanse de Premiul Nobel: Descoperirea unui român ar putea revoluţiona lupta contra cancerului

Românul Victor Velculescu a conceput primul test genetic din lume care poate detecta toate tipurile de cancer. Prin secvenţierea ADN-ului anormal pe care tumoarea îl eliberează în sângele unei persoane, s-ar putea realiza un test universal de sânge pentru detectarea cancerului.
Alfred Nobel. (JONATHAN NACKSTRAND/AFP/GettyImages)
Epoch Times România
30.11.2012

Românul Victor Velculescu a conceput primul test genetic din lume care poate detecta toate tipurile de cancer. Prin secvenţierea ADN-ului anormal pe care tumoarea îl eliberează în sângele unei persoane, s-ar putea realiza un test universal de sânge pentru detectarea cancerului.

În prezent, această tehnică nu poate detecta decât cancerele avansate, dar pe măsură ce costurile secvenţierii scad, testul va putea identifica şi tumorile în fază incipientă.

Cele mai noi cercetări în domeniu au fost realizate de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins. O echipă de cercetători formată din Rebecca Leary, Luis Diaz şi românul Victor Velculescu - profesor de oncologie şi co-director al Cancer Biology Program din cadrul Universităţii Johns Hopkins - a lucrat la realizarea unei metode prin care să identifice ADN-ul unei tumori fără a-i cunoaşte structura genetică.

Efortul cercetătorilor face parte dintr-un studiu aprofundat al celulelor şi ADN-ului eliberate în sânge tumorile canceroase, folosind aceşti markeri pentru a urmări creşterea şi răspândirea tumorilor şi pentru a concepe tratamente personalizate. Testele ADN caută modificări cunoscute în genele cancerului pentru a deosebi ADN-ul canceros de ADN-ul normal, scrie descoperă.ro.

Metoda ar putea deveni un test general pentru identificarea cancerului

În acest scop, cercetătorii au pornit de la o observaţie interesantă şi anume că indiferent de tipul de cancer, celulele tumorale prezintă cromozomi alteraţi, fapt ce sugerează că un test care poate detecta anomaliile cromozomiale ar putea servi ca test general pentru identificare cancerului.

"Această metodă poate avea întrebuinţări multiple", a precizat Victor Velculescu pentru ScienceNow. Echipa cercetătorului român doreşte să folosească această tehnică pentru a urmări tumoarea unui pacient, aflând astfel dacă aceasta răspunde la tratament şi dacă creşte la loc după intervenţia chirugicală.

Testul ar putea, de asemenea, folosi pentru a decide ce tip de medicament i se potriveşte sau nu unui pacient. Dacă testul se va dovedi un succes, acesta ar putea fi un pas important pentru lumea medicală.

Preşedintelui Academiei Medicale, profesorul Irinel Popescu, a declarat recent că Victor Velculescu este unul din cei doi cercetători români care au şanse să obţină premiul Nobel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor