ArcelorMittal Galaţi va cumpăra energie nucleară de pe OPCOM, la un preţ mai mic decât cel al pieţei

Epoch Times România
09.03.2012

ArcelorMittal Galaţi va cumpăra, în perioada următoare, 140 de MW de energie pe bursa de specialitate OPCOM de la Nuclearelectrica, cea mai mare cantitate urmând să fie nucleară, iar restul va proveni de la complexurile Turceni şi Rovinari, au declarat, pentru NewsIn, surse din domeniu.

Metoda prin care se va încheia această tranzacţie este deja consacrată şi a mai fost folosită de combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi în urmă cu un an, când a cumpărat electricitate ieftină de la Hidroelectrica: Mittal va depune o ofertă de cumpărare de energie pe OPCOM la un preţ atât de mic încât nu îi va putea răspunde decât un anume producător, după încheierea unei înţelegeri în prealabil.

Tranzacţia este legală, pentru că se realizează prin intermediul bursei, însă regulamentul OPCOM permite companiilor să recurgă la astfel de artificii.

Concret, de această dată Mittal va cumpăra circa 140 de MW (1,19 TWh), iar Nuclearelectrica va fi cea care va răspunde ofertei de pe OPCOM.

Însă nu toată această cantitate de energie va proveni de la Nuclearelectrica. Producătorul va livra doar 100 de MW, urmând să cumpere restul energiei de la complexurile Turceni şi Rovinari, la preţuri mai mari decât energia nucleară, şi să o livreze mai departe combinatului siderurgic. Fiecare din cele două complexuri va livra câte 20 de MW în acest coş.

"Deocamdată acestea sunt discuţiile. Mai este aşteptat un aviz de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie - n.r.), pentru că energia nucleară care va fi livrată pentru Mittal trebuie scoasă din coşul reglementat (pentru populaţie - n.r.)", au mai spus sursele menţionate.

Preţul pe care îl va plăti ArcelorMittal pentru acest pachet de energie va fi cu circa 25% sub media pieţei. "Preţul va fi un pic mai mic decât cel al coşului reglementat pentru populaţie (165-170 de lei pe MWh - n.r.)", au adăugat sursele. În prezent, pe bursa de energie OPCOM, preţul unui MWh variază între 220 şi 230 de lei.

Contractul pe fi încheiat pe o perioadă de un an. "Este perioada maximă prevăzută pentru un contract încheiat pe OPCOM. Evident, cei de la Mittal îşi doresc un acord pe o perioadă cât mai lungă, dar mai mult de atât nu permite regulamentul bursei".

În 2011, Mittal a cumpărat 200 de MW (1,75 TWh) de electricitate de la Hidroelectrica prin acelaşi artificiu pe bursă: a depus o ofertă de cumpărare de energie la un preţ foarte mic, 130 de lei pe MWh, cu 25% mai mic decât media pieţei la acea dată, la care doar Hidroelectrica îi putea livra energie. Şi Hidroelectrica a trebuit să cumpere energie termo, mult mai scumpă, pentru a onora acest contract, la fel cum va face şi Nuclearelectrica de această dată.

Contractul cu Hidroelectrica a expirat la data de 6 ianuarie 2011, iar, de atunci, cei de la ArcelorMittal au încercat tot felul de variante pentru a obţine un preţ bun al energiei, inclusiv varianta de a părăsi piaţa liberă şi a intra în cea reglementată, unde preţurile sunt mai mici decât pe bursa OPCOM.

ArcelorMittal este al doilea mare consumator de electricitate din România, după Alro Slatina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor