Arabia Saudită şantajează prinţii arestaţi pentru a umple cuferele statului, susţine un raport

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)
Andrei Popescu
18.11.2017

Un nou raport susţine că Arabia Saudită a oferit anumite înţelegeri prinţilor şi oamenilor de afaceri arestaţi pentru a umple cuferele golite ale statului.

Conform unui raport publicat la sfârşitul acestei săptămâni în ziarul The Financial Times, autorităţile saudite au negociat înţelegeri cu persoane arestate pentru presupuse acte de corupţie şi reţinute la hotelul Ritz-Carlton din Riad.

Raportul, citând persoane apropiate de acele negocieri, a precizat că unii dintre suspecţi au fost înclinaţi să îşi asigure eliberarea în schimbul unor sume de bani şi active corporatiste.

„Ei fac înţelegeri cu majoritatea celor din hotelul Ritz”, a precizat un consilier, adăugând: „Daţi bani şi veţi pleca acasă”.

Persoane intervievate pe tema discuţiilor au declarat că unui om de afaceri multimiliardar arestat i s-a cerut să predea statului peste 70% din averea sa. Unul dintre consilierii săi a declarat că omul de afaceri a fost înclinat să plătească.

Înţelegerile pentru membri ai familiei regale probabil vor include de asemenea şi promisiuni de loialitate faţă de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

O altă persoană arestată a declarat personalului său că autorităţile saudite urmăresc să preia controlul asupra principalei sale afaceri.

„Ei urmăresc să găsească o cale pentru a izola acţionarul pătat şi să menţină afacerea în stare de funcţionare”, a adăugat consilierul.

La începutul acestei luni, zeci de prinţi, miniştri şi foşti miniştri au fost arestaţi la ordinul aşa zisului Consiliu Anti-Corupţie al Arabiei Saudite care este condus de prinţul moştenitor. Părerea larg răspândită este că această campanie de suprimare urmăreşte să consolideze puterea prinţului Salman.

Persoanele arestate sunt acuzate de spălare de bani, mituire, şantajarea oficialilor şi folosirea eronată a fondurilor publice în scopuri personale.

Se preconizează că vor avea loc mai multe arestări pe măsură ce guvernul saudit îşi extinde aşa zisa campanie împotriva corupţiei.

Înţelegerile sunt oferite într-un moment în care regimul din Riad se luptă cu o recesiune declanşată de perioada lungă de preţuri scăzute la petrol, un deficit bugetar de 79 miliarde de dolari în 2016, precum şi cu un val de critici declanşat de campania sa militară înverşunată împotriva Yemenului, pe care a lansat-o în martie 2015.

Procurorul General al Arabiei Saudite a declarat că investighează presupuse acte de corupţie în valoare de cel puţin 100 miliarde de dolari. Guvernul doreşte să recupereze cel puţin această sumă, deşi ţinta ar putea creşte la 300 miliarde de dolari.

Arestările şi înţelegerile au loc în condiţiile în care Regele saudit Salman plănuieşte să renunţe la tron în favoarea fiului său, care s-a angajat într-o campanie de autopromovare sub masca unei campanii de înlăturare a corupţiei la nivel înalt.

Unii experţi consideră că vizarea vechii elite a Arabiei Saudite reprezintă o trecere de la domnia familiei regale către un mod de guvernare mai autoritar bazat pe o singură persoană.

În plus, mulţi văd politicile Riadului ca fiind o cauză majoră a crizelor care au loc în regiune, în special în Siria şi Irak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor