APSR îşi exprimă dezacordul faţă de "continua dezinformare" a populaţiei în privinţa situaţiei contractului-cadru

Epoch Times România
17.06.2011

Reprezentanţii Alianţei pentru Sănătate din România (APSR) îşi exprimă printr-un comunicat de presă dezacordul faţă de "continua dezinformare" a populaţiei în privinţa situaţiei contractului-cadru, lucru ce afectează atât încrederea pacienţilor în medici şi activitatea cabinetelor medicale, cât şi în instituţiile publice din domeniul sănătăţii.

"Dezminţim informaţia că medicii din ambulatoriul de specialitate nu mai pot da reţete compensate şi bilete de trimitere conform noilor norme şi că acest lucru ar fi fost cerut de medicii de familie", a declarat dr. Cosmin Alexandrescu, vicepreşedinte APSR.

La rândul său, Cristian Hotoboc, preşedinte APSR, a precizat că "această problemă nou apărută din neatenţia CNAS şi MS priveşte doar pacienţii care depăşesc limita de consultaţii impusă pe zi, respectiv de 20 consultaţii/zi la medicul de familie şi în medie 28 consultaţii/zi la medicii din ambulatoriul de specialitate".

"În proiectul de norme 2011, CNAS şi MS au propus ca toţi medicii să nu poată prescrie reţete compensate şi bilete de trimitere în urma consultaţiilor care depăşesc limita zilnică. Reprezentanţii societăţilor medicale au protestat vehement, considerând această interdicţie ca un abuz asupra drepturilor pacientului asigurat. Prevederea a fost eliminată, însă dintr-o neatenţie a MS şi CNAS doar în ceea ce îi priveşte pe medicii de familie. Aşteptăm ca această confuzie să fie remediată cât mai repede posibil", a arătat el.

Această discuţie priveşte doar acele consultaţii care depăşesc limita impusă de CNAS şi MS, prin nerespectarea de către pacient a programării.

Preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, susţine că "prescrierea de reţete compensate sau gratuite reprezintă finalizarea actului medical de către fiecare medic, indiferent de specialitate, fie că acel medic este din spital, din ambulatoriul de specialitate sau medic de familie".

"Medicul de familie poate prescrie aşadar reţete compensate exclusiv pentru consultaţiile acordate de el, cu excepţia situaţiilor în care se continuă un tratament prescris de medicul din spital, pentru care medicul din spital a prescris prima reţetă compensată pentru 30 de zile şi a eliberat o Scrisoare Medicală prin care recomandă continuarea tratamentului. Precizăm că medicul de familie este penalizat dacă transcrie reţete ca rezultat al consultaţiei altor medici şi că este de altfel nefiresc ca pacienţii să fie puşi pe drumuri inutile. Nu înţelegem aceste noi încercări de manipulare a opiniei publice împotriva medicilor, în condiţiile în care protestul nostru a fost suspendat exclusiv în favoarea pacienţilor", a afirmat Tănăsescu.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor, Vasile Barbu, apreciază că "încercările de a dezinforma medicii sau pacienţii şi de a crea tensiuni între medicii de diverse specialităţi se pare că prevalează în faţa necesităţii rezolvării celorlalte numeroase probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate, cu repercusiuni grave asupra stării de sănătate a populaţiei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor