Aproape 80.000 de persoane, diagnosticate cu infecţii respiratorii, în perioada 21- 27 ianuarie

. (YURIY DYACHYSHYN / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
01.02.2013

Potrivit Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 21- 27 ianuarie, aproximativ 80.000 de persoane au fost diagnosticate cu infecţii respiratorii şi gripă, cu 10,5 la sută mai multe decât în săptămâna precedentă. Ministerul Sănătăţii a alocat suma de opt milioane de lei pentru repornirea producţiei de vaccinuri antigripale la Institutul Cantacuzino.

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii şi gripă este cu 2,5% mai mare, comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, anunţă Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Din totalul cazurilor de infecţii respiratorii acute, 79 au fost afecţiuni clinice compatibile cu gripa, cu 29 la sută mai multe faţă de cele înregistrate în săptămâna precedentă, când au fost raportate 61 astfel de cazuri, informează realitatea.net. Totodată, numărul de infecţii respiratorii acute severe (SARI) a crescut cu patru cazuri, însă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul cazurilor notificate este cu cinci mai mic.

În perioada 21-27 ianuarie nu a fost înregistrat niciun deces la pacienţii diagnosticaţi cu gripă sau cu infecţii respiratorii.

Specialiştii din cadrul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile au precizat că activitate gripală a fost sporadică în intervalul 21-27 ianuarie, când s-au înregistrat doar cazuri izolate, de intensitate joasă. Cazurile de gripă au evoluat atât în forma medie, cât şi severă, preponderent la persoane neprotejate cu vaccin gripal. Potrivit sursei, caracterizarea primelor tulpini indică faptul că acestea corespund celor din vaccin şi sunt sensibile la medicamentele antivirale.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până pe 29 ianuarie, inclusiv, au fost confirmate 37 de cazuri de gripă, dintre care 25 au fost de tip AH1, patru de tip AH3 şi opt de tip B. Până pe 27 ianuarie au fost vaccinate antigripal aproximativ 728.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor