Apelul organizaţiilor ONU: opriţi măcelul în Siria
alte articole
Oprirea "cruzimii şi măcelului" în Siria este apelul comun a celor cinci organizaţii ale Naţiunilor Unite adresat comunităţii internaţionale. Reprezentanţii UNICEF, OMS, OCHA, PAM şi UNHCR au criticat într-o declaraţie faptul că "guvernele şi partidele care ar putea ajuta să se pună capăt cruzimii şi masacrului nu au înţeles urgenţa acestei situaţii", relatează marţi Mission International Service News Agency.
Semnatarii recunosc că "necesităţile sunt în creştere în mod dramatic" şi că asistenţa umanitară "este departe de a îndeplini nevoile civililor care fug sau sunt prinşi în zonele conflictuale". În plus, agenţiile pun accentul pe faptul că nu au cerut fonduri "care ar fi necesare, de asemenea", dar ar trebui iniţiate "acţiuni concrete pentru a sprijini poporul sirian şi a salva întreaga regiune de la dezastru."
Între timp, în Siria, preşedintele Bashar al-Assad a decretat o amnistie generală pentru infracţiunile comise înainte de 16 aprilie 2013, schimbând sentinţele de pedeapsa cu moartea în pedepse cu închisoare pe viaţă şi muncă silnică. Conform agenţiei de ştiri Sana, decretul nu se aplică infracţiunilor de contrabandă, insubordonare şi posesie de droguri. Începutul revoltei împotriva guvernului de la Damasc din martie 2011, a degenerat într-un război civil care a cauzat până acum mii de decese. Preşedintele a aprobat mai multe amnistii. Cu toate acestea, potrivit rapoartelor grupurilor pentru drepturile omului, există încă zeci de mii de oameni deţinuţi în închisorile din ţară. La rândul său, opoziţia denunţă noi cazuri de bombardamente în diferite cartiere din Damasc şi uciderea de civili, inclusiv copii. Printre cele mai afectate cartiere, în conformitate cu Observatorul pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, dar care are o reţea de contacte între medici şi activişti, sunt Qaboon şi Jobar, la nord-est de capitală, nu departe de piaţa Abasseyeen.