AP:'Creierul' atentatelor din 11 septembrie ar fi proiectat un aspirator pe când se afla într-o închisoare CIA din România

Agenţia Associated Press publică joi un amplu material potrivit căruia 'creierul' atentatelor din 11 septembrie 2001 din SUA, Khalid Sheikh Mohammed, ar fi proiectat un aspirator pe când se afla într-o închisoare a CIA din România, cu acordul agenţiei americane de informaţii.
(SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
11.07.2013

Agenţia Associated Press publică joi un amplu material potrivit căruia 'creierul' atentatelor din 11 septembrie 2001 din SUA, Khalid Sheikh Mohammed, ar fi proiectat un aspirator pe când se afla într-o închisoare a CIA din România, cu acordul agenţiei americane de informaţii.

Din subsolul închisorii secrete a CIA din România în care se afla în urmă cu aproximativ 10 ani, Khalid Sheikh Mohammed, 'creierul' atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, i-a întrebat pe gardieni dacă ar putea demara un proiect neobişnuit: i-ar permite agenţia să proiecteze un aspirator, dat fiind că el, Mohammed, are o diplomă în inginerie mecanică? Ofiţerul agenţiei responsabil pentru amintita închisoare a sunat la sediul CIA, iar un manager a aprobat cererea deţinutului, a declarat un fost oficial de rang înalt al CIA pentru Associated Press.

Potrivit sursei citate, Mohammed a îndurat cele mai brutale dintre metodele dure de interogare ale CIA şi a mărturisit o serie de atrocităţi, însă agenţia a avut un plan pe termen lung în ceea ce-l priveşte. Într-o zi, acest deţinut s-ar putea dovedi util şi poate chiar ar apărea într-un proces. Pentru aceasta, Mohammed trebuia să fie însă sănătos la cap.

'Nu am vrut s-o ia razna', povesteşte fostul oficial al CIA, sub acoperirea anonimatului.

Prin urmare, folosind planurile disponibile pe Internet, Mohammed a început să recreeze unul dintre cele mai banale aparate de uz casnic. Faptul că CIA ar putea fi în posesia celor mai confidenţiale schiţe ale unui aspirator nu este decât un efect secundar, ciudat, al controversatului program de detenţie şi de interogare american, scrie AP. Potrivit CIA, deşi metodele programului au fost 'concepute pentru a 'disloca' psihologic deţinuţii, odată ce interogarea lua sfârşit, agenţia trebuia să încerce să repare răul psihologic făcut acestora.

CIA pare să fi reuşit să-l menţină sănătos mental pe Mohammed, iar starea sănătăţii sale pare în general bună, potrivit unor relatări militare. Însă alţi deţinuţi nu s-au descurcat la fel de bine, scrie AP. Suspecţii Al-Qaeda, Ramzi Binalshibh şi Abd al-Nashiri, închişi în Polonia şi România - potrivit AP - alături de Mohammed, au probleme psihice. Al-Nashiri suferă de depresie şi tulburare de stres post-traumatic, iar Binalshibh este tratat pentru schizofrenie şi ia o sumedenie de medicamente antipsihotice.

Associated Press mai scrie că Mohammed a fost supus unor interogatorii dure în Polonia. Potrivit unei relatări a unui inspector general al CIA, ofiţerii şi contractorii Agenţiei l-au forţat să stea treaz timp de 180 de ore. De asemenea, el a fost supus de 183 de ori practicii de simulare a înecului (waterboarding).

După ce închisoarea CIA din Polonia a fost închisă, în septembrie 2003, Mohammed a fost mutat la Bucureşti, într-un 'sit negru', cu numele de cod 'Britelite', susţine AP. Curând, CIA a început să caute modalităţi de a-l distra Mohammed, pe măsură ce importanţa sa pentru serviciile de informaţii s-a diminuat.

Associated Press scrie că penitenciarul era dotat cu o cameră de interogare, unde Mohammed, care se vedea un fel de profesor, 'preda', după cum le spunea ofiţerilor CIA. Deşi legat cu lanţuri de podea, Mohammed ţinea prelegeri ofiţerilor CIA despre calea sa spre jihad, despre copilărie şi despre familie. Se serveau ceai şi prăjituri.

Împreună cu alţi cinci deţinuţi de la închisoarea de la Bucureşti, Mohammed a primit sarcini cu privire la cunoştinţele sale despre Al-Qaeda - sau 'teme', aşa cum le-au numit ofiţerii CIA - dar şi batoane Snickers drept recompensă pentru conştiinciozitatea sa, susţine AP.

În România, închisoarea punea la dispoziţia deţinuţilor cărţi, iar Mohammed, susţin foştii oficiali citaţi de Associated Press, s-a bucurat să citească seria Harry Potter. Însă din motive de securitate, după ce un deţinut termina o carte, oficialii verificau cartea pagină cu pagină pentru a se asigura că deţinuţii nu îşi transmiteau mesaje. De altfel, susţine AP, ei l-au prins odată pe Mohammed încercând să ascundă un mesaj într-o carte în care îşi avertiza colegii de închisoare să nu vorbească despre curierul lui Osama bin Laden.

Mohammed a absolvit Universitatea AT & T din Carolina de Nord cu o diplomă în inginerie mecanică în 1986. Potrivit AP, nu este clar dacă Mahomed a fost într-adevăr interesat să proiecteze un aspirator sau dacă a avut motive ascunse. El ar fi putut intenţiona să folosească planurile pentru a ascunde informaţii secrete sau a-i păcăli pe gardienii săi.

În trillerul de spionaj al lui Graham Greene, 'Omul nostru din Havana,' un vânzător de aspiratoare din Cuba este de acord să lucreze pentru MI6, serviciul de spionaj britanic, dar îi înşeală pe britanici făcându-i să creadă că proiectele sunt instalaţii militare. AP scrie că nu a putut stabili dacă Mohammed a citit vreodată celebrul roman.

Pe de altă parte, notează AP, rămâne un mister cât de departe a mers Mohammed cu proiectele sale sau dacă acestea mai există. Associated Press susţine că închisoarea secretă a CIA din România a fost închisă la începutul lui 2006, iar Mohammed a fost transferat ulterior în acel an la Guantanamo Bay, unde este deţinut şi acum. Este puţin probabil să fi fost în măsură să îşi ia cu el schiţele sale de aspirator.

În plus, avocatul militar al Mohammed, Jason Wright, susţine că i-a fost interzis să discute despre interesul clientului său faţă de aspiratoare. Cu toate acestea, Wright a adăugat că a vorbit adesea cu Mohammed despre 'inovaţiile tehnologice moderne' şi despre 'minunile ştiinţifice' din Coran şi că acesta este 'extrem de inteligent'.

La rândul său, CIA nu discută despre proiectul de aspirator al lui Mahommed, deşi AP a solicitat CIA copii ale desenelor sau relatări guvernamentale despre acestea, în baza Freedom of Information Act.

Cu toate acestea, CIA a răspuns AP într-o scrisoare că relatările, 'dacă ar exista', vor fi considerate fişiere operaţionale ale agenţiei - printre categoriile de documente cu gradul cel mai înalt de clasificare - şi, prin urmare, exceptate de la a fi vreodată puse la dispoziţia publicului.

România, la fel ca şi alte state acuzate că ar fi găzduit pe teritoriul lor închisori secrete ale CIA, a negat întotdeauna existenţa unor astfel de centre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor