AOAR: FMI nu a impus privatizarea companiilor importante de stat

(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)

Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) afirmă că FMI nu a impus metoda de privatizare prin vânzarea unor pachete de acţiuni la companiile importante de stat, cum ar fi Transelectrica, Transgaz sau CFR Marfă, această soluţie fiind o opţiune a Guvernului României.

"Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România nu este de acord cu angajamentele de privatizare asumate de Guvern, prin vânzarea de pachete de acţiuni ale unor companii de importanţă şi deţinătoare de monopoluri naturale, aşa cum este cazul Transelectrica, Transgaz s.a. AOAR a solicitat şi revine public cu cererea de a se proceda la privatizări prin creşterea capitalului companiilor vizate, prin emiterea de acţiuni noi, sprijinind în acest fel strategia investiţională a acestor companii. Conform discuţiilor informale avute de reprezentanţii AOAR cu delegaţia FMI din România, a rezultat ca nu a fost impusă metoda de privatizare prin vânzarea unor pachete de acţiuni, soluţia de privatizare fiind o opţiune a Guvernului Romaniei", se arată în comunicatul transmis miercuri de asociaţie.

Totodată, AOAR se declară public împotriva privatizarii companiei CFR Marfă prin vânzarea pachetului de acţiuni, precizând că, la 30 ianuarie 2013, Comisia Europeană a aprobat "un compromis" care permite unor ţări ca Germania şi Franţa să menţină holdingurile feroviare (infrastructura căilor ferate, transport pasageri şi transport marfă) chiar şi dupa anul 2019. "Acest compromis atestă încă o dată, după acorduri CE privind "a treia cale", excepţia de la acordul valabil la nivel UE privind piaţa unică energetică. Acest acord care exceptează aceleaşi două ţări procesului de "unbundling" impus Romaniei în sectorul energetic arată că în continuare la nivelul UE unele măsuri se aplică discriminatoriu doar ţărilor care au redusă capacitatei de lobby la nivelul CE", precizează reprezentanţii AOAR.

Reprezentanţii AOAR afirmă să "la fel ca şi guvernele anterioare, guvernul Ponta nu practică transparenţă şi deschidere pentru dialog cu mediul de afaceri, ignorând atât întrebările legitime vizând vânzarea pe preţuri nesemnificative a averii naţionale, cât şi examinarea şi evaluarea unor soluţii alternative făcute public de AOAR sau alte organizaţii neguvernamentale".

De asemenea, AOAR susţine continuarea procesului de privatizare prin adoptarea unor soluţii care să garanteze dezvoltarea afacerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie