Anunţul privind demisia lui Merkel nu opreşte prăbuşirea în sondaje a partidului său
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a primit o nouă lovitură puternică după ce susţinerea oferită de alegători partidului său (Uniunea Creştin-Democrată, CDU) a scăzut la un nou nivel record – chiar şi după anunţul bombă că aceasta va demisiona din funcţia de cancelar şi lider al formaţiunii sale politice.
În 29 octombrie, Merkel a dezvăluit că nu va urmări să fie realeasă ca lider al CDU în cadrul convenţiei partidului din luna decembrie sau în funcţia de cancelar în 2021, după pierderile devastatoare înregistrate în cadrul alegerilor din landul german Hesse, potrivit Express.co.uk.
Dar, conform unor sondaje recente, dezvăluirea dramatică legată de Merkel nu a oprit prăbuşirea susţinerii acordate CDU/CSU, care a ajuns la un nou nivel record.
Conform unui sondaj săptămânal realizat în perioada 2-5 noiembrie de INSA/YouGov pentru ziarul german Bild asupra a 3.183 de persoane, încrederea acordată CDU/CSU a scăzut la 24,5% - de la 25% cu o săptămână mai devreme sau 26% cu o lună în urmă.
Cel mai semnificativ este faptul că aceste date sugerează că susţinerea a scăzut cu aproximativ un sfert, de la cele 31 de procente obţinute în urmă cu 12 luni.
De asemenea, susţinerea pentru SPD a scăzut cu 0,5% faţă de acum o săptămână, ajungând la 13,5%.
Verzii au pierdut un procent, ajungând la 19%, iar AfD a rămas în aceeaşi poziţie, la 16,5%, în timp ce Stânga a rămas la 11%.
Acest lucru înseamnă că CDU şi SPD au împreună 38% din susţinerea electoratului, însă pentru a conduce Germania în cazul unor noi alegeri, cele două formaţiuni politice vor avea nevoie de încă un partener pentru a forma o majoritate.
O alianţă între CDU/CSU, SPD şi FDP va crea o majoritate parlamentară la limită, cu 48%, în timp ce o coaliţie între CDU, Verzi şi FDP ar obţine 53,5%.
Dar o coaliţie între CDU/CSU, Verzi şi SDP ar duce la 57%, mai mult decât suficient pentru formarea unui guvern în Germania.
În ultima săptămână, Merkel s-a confruntat cu presiuni intense pentru a demisiona imediat din funcţia de Cancelar – înainte de expirarea celui de-al patrulea şi ultimul său mandat – pentru a opri prăbuşirea guvernului ţării.
După rezultatele dezastruoase din Hesse, Merkel a recunoscut că este un „risc” să continue în funcţia de cancelar, deşi va demisiona din funcţia de lideră a CDU, adăugând că această coaliţie de guvernare şi-a pierdut credibilitatea şi are nevoie de o schimbare. De asemenea, Merkel a precizat că îşi asumă întreaga responsabilitate pentru aceste rezultate.
Dar, într-o încercare de a rămâne la putere, Merkel şi-a anunţat decizia de a amâna retragerea din funcţia de cancelar pentru alţi trei ani, în ciuda faptului că ea va demisiona din funcţia de lider al CDU.
Această decizie a reprezentat o schimbare semnificativă de direcţie pentru Merkel, care anterior precizase că funcţia de cancelar este inseparabilă de funcţia de lider al partidului.