Antonescu va avea întâlniri cu diplomaţi pentru a risipi confuziile legate de situaţia din România

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a precizat că întâlnirea de marţi cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a fost una normală şi că se va vedea şi cu alţi diplomaţi pentru a risipi confuziile create de opoziţie cu privire la ce se întâmplă în România.
Crin Antonescu (Lavinia Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
11.07.2012

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a precizat că întâlnirea de marţi cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a fost una normală şi că se va vedea şi cu alţi diplomaţi pentru a risipi confuziile create de opoziţie cu privire la ce se întâmplă în România.

Crin Antonescu a precizat că întâlnirea cu ambasadorul SUA a fost ”normală, cu agende şi cu subiecte absolut normale” şi că nu au fost ”lucruri speciale”, ”lucruri noi”. ”Ne cunoaştem foarte bine şi atât domnul ambasador cât şi cei care ne-au însoţit am făcut foarte clar împreună că avem preocupări pentru tot ceea ce înseamnă buna şi normala funcţionare a instituţiilor în această ţară, desigur preocuparea continuă pentru funcţionarea Parteneriatului şi tuturor tipurilor de relaţii pe care România în mod special le are cu SUA”, a spus Antonescu.

Preşedintele interimar nu a dorit să ofere detalii despre întâlnirea cu Mark Gitenstein, întrucât aceasta a fost una informală.

”Nu aş vrea să dau mai multe detalii despre întâlnirea cu ambasadorul Statelor Unite, nu pentru că s-ar fi discutat ceva secret sau ceva special, ci pentru că a fost o întâlnire într-un regim, să-i spunem aşa, informal şi am convenit acest lucru. Probabil însă că aţi remarcat şi dumneavoastră - dacă nu, v-o confirm - că ambasadorul Statelor Unite ale Americii nu a fost dintre cei care, aşa cum s-a întâmplat chiar cu reprezentanţii oficiali ai unor state din Uniunea Europeană, s-au speriat sau au făcut confuzii. Ambasadorul SUA, care cunoaşte bine şi Constituţia României, şi realitatea politică românească, şi ce s-a întâmplat în România, a înţeles că nu suntem nici în faţa unei lovituri de stat, ca să citez din declaraţii aberante, nici în faţa suspendării statului de drept, ca să citez declaraţii şi mai aberante, ci pur şi simplu şi-a exprimat preocuparea, asta a spus şi la 4 iulie, şi într-o declaraţie anterioară, pentru ca toate procedurile pe care un asemenea conflict politic le prilejuieşte să se desfăşoare în termeni constituţionali. Evident, acest lucru a fost confirmat şi de Curte şi evident că ambasadorul a luat act de aceste lucruri”, a subliniat Antonescu.

Referitor la agenda oficială, Crin Antonescu a precizat că, din discuţia pe care a avut-o cu Traian Băsescu, în următoarele 20 de zile nu este prevăzută nicio întâlnire la nivelul preşedintelui cu parteneri externi. ”Sigur că, în limita posibilitaţilor, consider o prioritate a acestui mandat interimar contacte cât mai diverse şi cu oameni de la responsabili politici, până la oameni de presă din Occident şi din zonele care sunt interesate de ce se întâmplă în România, pentru a risipi confuzii şi pentru a transmite acest mesaj foarte ferm, pe care l-am transmis şi în seara asta”, a adăugat Antonescu.

În schimb, preşedintele interimar vrea să aibă cât mai multe întâlniri cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.

”În perioada următoare, ca prioritate, am întâlniri, probabil chiar mâine, cu reprezentanţii diplomatici ai cât mai multor state, şi în primul rând cu reprezentanţii diplomatici ai ţărilor din UE, pentru că, dacă avem o problemă, aceea este confuzia care s-a făcut în medii diplomatice şi într-o parte din presa occidentală în legătură cu ceea ce se întâmplă în România”, a afirmat Antonescu, precizând că nu vrea să insiste asupra ”genezei acestor confuzii şi asupra rolului activ pe care politicieni din România l-au avut în această geneză”.

”Fac politică de 20 de ani, înţeleg faptul că opoziţia într-un moment sau altul poate să recurgă şi la astfel de arme, dar apelul meu pentru toţi este acela de a nu pune în pericol interesul naţional al României, imaginea României în exacerbarea şi prin exagerarea dincolo de graniţele minciunii a unor realităţi care se întâmplă în România”, a subliniat el.

Preşedintele interimar a mai punctat faptul că deciziile CCR au limpezit mult din aceste confuzii. De asemenea, Antonescu speră că discuţiile pe care le va avea premierul Victor Ponta la Bruxelles îi vor face pe ”partenerii noştri externi, mediul economic internaţional să înţeleagă că România este şi va rămâne un stat de drept solid, că România este un stat aflat în stare de normalitate democratică şi că până la 29 iulie şi după 29 iulie – indiferent de verdictul acestui referendum – România va merge normal înainte, cu toate angajamentele sale, cu toate valorile sale, cu tot contextul european şi euroatlantic în care se află”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor