Antonescu: USL nu se rupe, aşa precum vor unii „moralişti”
alte articole
USL nu se rupe, ci este un proiect al unui guvern de uniune naţională în care un partid de stânga - PSD - şi unul de dreapta - PNL - se asociază pentru un ciclu electoral pentru a aşeza temelia unei construcţii sau a unei reconstrucţii solide, durabile şi juste, a declarat vineri, la Timişoara, Crin Antonescu, preşedintele PNL.
"Asta nu înseamnă estomparea Stângii şi a Dreptei, ci întărirea a ceea ce are bun şi Stânga şi Dreapta; Stânga este treaba lor (a PSD), iar Dreapta este treaba noastră (a PNL) şi avem, paradoxal, de întărit Dreapta în România, în acest moment, în cadrul USL", a afirmat preşedintele PNL.
Antonescu a reiterat, astfel, ideea că USL nu are motive să se destrame. Liderul liberal a dezavuat, de altfel, comentariile "răutăcioase" ale unor "moralişti" privind trecerea unor figuri marcante din PDL în PNL sau în PSD, dar care nu aveau acelaşi tip de comentarii acide în momentele în care s-a constituit UNPR sau când oameni politici din PNL au plecat la PDL.
"Sunt proteste ale unor moralişti de ultimă oră, al căror număr creşte. Şi Sorin Frunzăverde şi Marius Dugulescu şi eu, credem că suntem oameni cărora le pasă de ceea ce înseamnă argumentul sau criteriul moral în politică (...) Nu-mi scapă faptul că moraliştii de azi erau în concediu sau erau neatenţi atunci când în România, prin transferuri politice masive s-a constituit o majoritate şi s-au susţinut guverne - ei nu făceau comentarii, nu aveau probleme, nu erau deranjaţi de nimic. Aceiaşi moralişti erau în concediu sau erau neatenţi atunci când o putere politică, de la care s-a aşteptat enorm, înşela zilnic aşteptările oamenilor, minţea cu bună ştiinţă, zi de zi, oamenii care-şi puseseră încrederea în ea. Atunci nu erau probleme morale. Când Teodor Meleşcanu a fost numit de către Traian Băsescu şef la SIE, cunoscutul moralist, jurnalist Ion Cristoiu titra şi cânta "o lovitură năprasnică dată PNL şi lui Crin Antonescu. Ce-i drept, a fost neplăcut, dar nu am murit din asta. Astăzi, criteriile se schimbă; noi nu ne concentrăm şi nu eliminăm toate întrebările pe care le nasc aceste mişcări politice din cauza purtătorilor lor, care nu sunt veritabili moralişti, nu sunt cenzori oneşti, care sunt cel puţin la fel de angajaţi ca şi noi în partizanat politic, dar nu o recunosc că sunt mercenari tocmiţi pe bani", a declarat Antonescu.
Preşedintele PNL a reiterat faptul că obligaţia oamenilor politici este să atingă anumite obiective despre care cred că sunt în concordanţă cu binele public, cu interesul general, naţional, cu cel al unor oameni pe care vor să-i reprezinte în politică.
În acest context, Antonescu crede că pasul făcut de politicieni precum Sorin Frunzăverde, Marius Dugulescu şi alţii care au părăsit PDL şi s-au alăturat USL au avut şi au avut în vedere, împreună cu liberalii, mai multe lucruri. "Nu vom fi niciodată împreună cu persoane corupte, nu vom fi niciodată împreună cu persoane care au cauţionat personal un regim şi o Putere care şi-a bătut joc de oameni, dar vom fi întotdeauna bucuroşi ca oameni de calitate politică, morală, intelectuală, cum sunt aceştia, să ni se alăture, pentru că avem de construit împreună; niciodată nu suntem prea mulţi pentru asta. Oamenii capabili să facă, mai ales în politică, lucrul acesta, este bine să-şi unească eforturile", a arătat Antonescu.