Antonescu riscă să piardă şefia Senatului: PDL a contestat la CCR revocarea lui Blaga din iulie

Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, încă de vineri, la Curtea Constituţională a României (CCR), o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului, a declarat miercuri liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.
Vasile Blaga, PDL (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
19.09.2012

Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, încă de vineri, la Curtea Constituţională a României (CCR), o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului, a declarat miercuri liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

Încă de la începutul lunii iulie, democrat-liberalii au contestat la CCR hotărârea de înlocuire a lui Blaga, însă atunci a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, întrucât guvernul luase prin ordonanţă de urgenţă competenţa de control a magistraţilor constituţionali în privinţa hotărârilor Parlamentului, relevă "Gândul".

"La acel moment Curtea nu avea competenţă, nu era îndreptăţită să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului. Acum este o nouă reglementare", a explicat Rădulescu.

Dacă în cazul lui Vasile Blaga PDL cere dreptate la CCR, în ceea ce-o priveşte pe Roberta Anastase nu s-a făcut o nouă sesizare la Curtea Constituţională.

"Nu este vorba numai de îndreptarea unui abuz, ci şi de contextul politic de acum. Vom discuta în Biroul Permanent Naţional" , a spus Mircea Toader (PDL).

La data de 3 iulie, liderul PDL Vasile Blaga a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, în această poziţie fiind ales preşedintele PNL Crin Antonescu.

Totodată, legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a fost declarată de CCR, miercuri, neconstituţională.

Curtea Constituţională a decis: Orice hotărâre a Parlamentului poate fi respinsă de CCR

Încă de la începutul lunii iulie, democrat-liberalii au contestat la CCR hotărârea de înlocuire a lui Blaga, însă atunci a fost respinsă ca fiind inadmisibilă, întrucât guvernul luase prin ordonanţă de urgenţă competenţa de control a magistraţilor constituţionali în privinţa hotărârilor Parlamentului.

CCR a declarat miercuri drept neconstituţională legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale a României. Senatul, forul decizional, adoptase la data de 18 iulie legea de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale a României (CCR) în varianta Camerei Deputaţilor.

Astfel, în acele zile de mare încordare în viaţa politică a ţării, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 38/2012 a modificat competenţa Curţii Constituţionale, în sensul că nu se mai poate pronunţa pe deciziile Parlamentului.

Pe de altă parte, la data de 9 iulie, CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională.

Anterior, PDL reclamase modificarea acelui alin.(1) al art.27 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

"Articol unic. - Alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.807 din 3 decembrie 2010, se modifică şi va avea următorul cuprins: «(1) Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau cel puţin 25 de senatori»", a fost prevederea contestată de PDL pe care CCR a admis-o în 9 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor