Antonescu renunţă la promisiunea de a se retrage, dacă Băsescu revine la Cotroceni. Care este motivul invocat

Preşedintele interimar Crin Antonescu a găsit destul de rapid un motiv pentru a nu-şi mai ţine promisiunea că va ieşi din viaţa politică, dacă Băsescu va reveni la Cotroceni, după referendum. El a invocat faptul că PDL va boicota scrutinul, îndemnând lumea să nu meargă la vot, ceea ce "dă peste cap orice condiţie de competiţie electorală".
Preşedintele interimar Crin Antonescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Cristina Boiangiu
26.07.2012

Preşedintele interimar Crin Antonescu a găsit destul de rapid un motiv pentru a nu-şi mai ţine promisiunea că va ieşi din viaţa politică, dacă Băsescu va reveni la Cotroceni, după referendum. El a invocat faptul că PDL va boicota scrutinul, îndemnând lumea să nu meargă la vot, ceea ce "dă peste cap orice condiţie de competiţie electorală".

"N-am făcut o promisiune, că nu datoram nimănui. Am spus pur si simplu domnului Băsescu că înţeleg că după referendumul acesta nu o să mai fim împreună, ori pleacă dânsul ori plec eu (…) Când am văzut, totuşi, cât de mult sunt interesaţi partizanii domnului Băsescu, parcă mai mult chiar decât de rămânerea domniei sale, dacă plec eu, dar nu cumva mă răzgândesc eu, sigur că am avut un sentiment ambivalent, pe de o parte o pornire să rămân, că văd că asta le place şi vreau şi eu să le fac anumite bucurii, dar, după aceea, chiar după introducerea condiţiei de cvorum, am spus, da, chiar şi aşa, e în regulă, dacă nu se strâng 9 milioane de oameni să se pronunţe asupra acestei chestiuni sau dacă ia mai multe voturi Traian Băsescu, am plecat şi mă duc învârtindu-mă. A survenit acum şi acest element care dă peste cap orice condiţie de competiţie electorală, în care domnul Băsescu strigă: fugiţi, fugiţi de la urne. Evident că nu mai sunt legat de niciun angajament şi de niciun rămăşag", a spus Antonescu la un post TV.

Crin Antonescu declarase, pe 6 iulie, la şedinţa Parlamentului privind suspendarea preşedintelui, că, dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, el se va retrage din viaţa politică.

Cum şi-a schimbat discursul Băsescu

Nici preşedintele suspendat Traian Băsescu nu a păstrat aceeaşi linie a discursului de la decizia de suspendare din funcţie şi până în prezent. Dacă la început i-a îndemnat pe români să meargă la vot în număr cât mai mare şi să-şi exprime voinţa, în ultima vreme a părut că înclină mai mult spre o neprezentare a oamenilor la vot, mai ales după decizia luată de PDL de a boicota referendumul.

În ultimele declaraţii, el a spus că va merge duminică să voteze, dar că, în lipsa mobilizării PDL, votul său singular nu are cum să schimbe rezultatul. El a mai afirmat că nu face către români niciun îndemn legat de referendum şi a precizat că "fiecare să procedeze conform conştiinţei".

Băsescu a spus că nu se opune deciziei luate de PDL de a boicota referendumul, deşi anterior anunţase că nu este de acord cu unii lideri ai partidului care îndemnau lumea să nu meargă la vot. "Sunt lideri PDL care vor să câştig la referendum prin nerealizarea cvorumului. Aici drumurile noastre se despart", a fost declaraţia lui anterioară.

El a susţinut suspiciunile prezentate de PDL legate de securitatea votului şi de posibile fraude electorale ale USL.

Pentru cvorum sau împotrivă?

La un moment dat, Băsescu declarase că este cert în proporţie de 99% că referendumul va fi invalidat, iar el va reveni la Palatul Cotroceni pe 1 august, după decizia BEC şi cea a Curţii Constituţionale privind rezultatul votului. El a spus, cu aceeaşi ocazie, că neprezentarea la referendum "poate fi mai valoroasă" decât un vot împotriva demiterii sale şi a susţinut că având această atitudine nu este laş, ci acţionează pentru interesul naţional.

La câteva zile după suspendarea din funcţie, Băsescu era de altă părere: "Sunt gata să discutăm pe data de 30, dimineaţa. Eu am un singur obiectiv, mobilizarea românilor să vină la vot. Eu vreau ca acest referendum să fie valid. Ceea ce este în sufletul meu este credinţa că românii sunt mai buni decât politicienii, mai înţelepţi. Înţelepciunea colectivă niciodată nu a ratat în România", a spus Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor