Victor Ponta şi purgatoriul lui Dante

Victor Ponta a dezvăluit miercuri o vilă din nordul Capitalei, vila Dante care potrivit declaraţiilor acestuia a fost modernizată contra sumei de un miliard de euro din bugetul de stat, fiind pregătită special pentru Traian Băsescu pentru a se muta ulterior acolo după terminarea mandatului.
Victor Ponta (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Ana Petrescu
25.07.2012

Victor Ponta a dezvăluit miercuri o vilă din nordul Capitalei, vila Dante, care potrivit declaraţiilor sale a fost modernizată contra sumei de un milion de euro din bugetul de stat, fiind pregătită special pentru Traian Băsescu pentru a se muta ulterior acolo după terminarea mandatului.

La cererea reporterilor Epoch Times de a vedea documente care să dovedească faptul că preşedintele suspendat a solicitat în mod expres această vilă, premierul a replicat că va pune la dispoziţie aceste acte. Totuşi, singurul document dat jurnaliştilor a fost o cerere depusă de Guvern la Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (APPS) în care erau comunicate informaţii despre cheltuielile de reparare şi renovare a clădirii.

În plus, la sfârşitul acestui act se specifică următoarele:

“Până în prezent nu s-a primit vreo solicitare pentru ca imobilul să aibă destinaţia prevăzută de legea privind acordarea unor drepturi foştilor şefi de stat”.

Premierul a precizat că investirea a peste un milion de euro este un “gest clar de prefecătorie” din partea preşedintelui Traian Băsescu, având în vedere că cetăţenii au avut de suferit în urma tăierilor salariale, a pensiilor şi a restructurărilor masive.

“La solicitarea domnului preşedinte Băsescu a fost pregătită, investindu-se peste un milion de euro în repararea sa, probabil pentru a fi ocupată de preşedinte imediat după ce termină mandatul. Dacă îşi va termina mandatul în mod legal va beneficia de această locuinţă, dacă va fi demis nu va beneficia. Vreau doar să vă spun că, repet, peste un milion de euro au fost investiţi pentru confortul preşedintelui Băsescu. Eu consider că în restul ţării în timp ce peste tot se tăiau bugete şi se făceau sacrificii este un gest clar de prefecătorie. Întotdeauna le ceri altora să sufere, iar tu trăieşti foarte bine, cred că sloganul «trăieşti bine» se aplică doar aici. Cred că în aceşti doi ani de criză nu ştiu câţi români au putut să-şi facă o casă nouă, dar ştiu sigur că niciun român nu şi-a făcut o casă nouă din bani publici. Asta-i absolut sigur, cu excepţia preşedintelui Băsescu. Sper ca după această vizită pe care o veţi face împreună cu mine, preşedintele Băsescu să-şi ceară scuze public celor care în 2010 şi în 2011, când domnia sa cheltuia un milion de euro pentru a-şi amenaja casa, celor care au suferit în această perioadă”, a notat social democratul.

De asemenea, Victor Ponta a afirmat că, deşi vila aparţine Guvernului, accesul a fost posibil doar după suspendarea preşedintelui Băsescu, când preşedintele interimar Crin Antonescu a dat dispoziţii Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) să permită accesul primului-ministru.

“În momentul în care am devenit prim-ministru am fost informat despre faptul că această vilă a fost declarată cu regim închis deşi aparţine Guvernului. Eu n-am fost aici înăuntru ca prim-ministru al României şi nici secretarul general al Guvernului care coordonează RAPPS-ul. După ce preşedintele Băsescu a fost suspendat am vorbit cu preşedintele Antonescu care a dat dispoziţii celor de la SPP şi mi-au permis accesul. Astfel, alaltăieri am avut voie să intru prima dată aici”, a declarat premierul.

Primul-ministru a specificat că va cere un control la RA-APPS care să hotărască în ce măsură investiţia în vila Dante a fost justificată.

“Această vilă a fost de 40 de ani în posesia Guvernului, dar niciodată n-a fost renovată. Vorbesc de perioada 2010-2011. Dacă era acum 10 ani, 20 de ani puteam să discutăm orice. Voi solicita un control şi, dacă se dovedeşte faptul, atunci preşedintele Băsescu să dea banii înapoi din buzunarul domniei sale”, a notat Victor Ponta.

Ce prevede legea pentru un şef de stat

Potrivit legii nr. 406 din 10 iulie 2001, publicată în nr. 386 din 16 iulie 2001 al Monitorului Oficial şi adoptată în perioada în care preşedintele Senatului era Nicolae Văcăroiu, şeful statului român are dreptul de-a lungul întregii vieţi la folosirea unei locuinţe gratuite de protocol, la pază şi protecţie, precum şi la folosirea gratuită a unui autovehicul asigurate în permanenţă de SPP. Pe de altă parte, preşedintele nu beneficiază de aceste drepturi în cazul în care este demis prin referendum sau a comis vreo infracţiune ce a fost condamnată definitiv.

ART. 1
(1) Prevederile prezentei legi se aplică persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român.
(2) Persoana care exercită funcţia de şef al statului român beneficiază de prevederile prezentei legi de la data încetării mandatului.
(3) Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum.
ART. 2
Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
b) o indemnizaţie lunarã în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordatã Preşedintelui României în exerciţiu;
c) paza şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza, potrivit reglementărilor în vigoare.
ART. 3
(1) Drepturile prevăzute la art. 2 lit. b) se acorda şi în cazul în care persoana îndreptăţită beneficiază şi de alte drepturi salariale ori venituri realizate din activităţi profesionale, în condiţiile legii, sau cu titlu de pensie.
(2) Modalităţile concrete privind exercitarea drepturilor prevăzute la art. 2 lit. a) şi c) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
ART. 4
(1) Persoanele beneficiare de prevederile prezentei legi îşi pierd drepturile acordate în cazul săvârşirii unei infracţiuni, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare la o pedeapsa privativă de libertate.

b) (2) Locuinta de protocol acordată potrivit art. 2 lit. a) nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca Preşedinte al României în funcţie.
(3) Membrii de familie ai titularului beneficiază de dreptul de folosinţă gratuită, potrivit art. 2 lit. a), numai pe durata vieţii titularului şi vor elibera locuinţa în termen de 60 de zile.
ART. 5
Cheltuielile necesare în vederea aplicării prevederilor prezentei legi se suportă de ordonatorii principali de credite, după caz, iar sumele cu această destinaţie sunt alocate anual prin legea bugetului de stat, potrivit instrucţiunilor emise în acest scop de Ministerul Finanţelor Publice.

Bogdan Oprea: Acuzaţiile cu privire la vila Dante sunt false şi nefondate

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui suspendat, a precizat într-un comunicat de presă că acuzaţiile aduse de premier împotriva lui Traian Băsescu sunt false şi nefondate.

Astfel, Bogdan Oprea a precizat că „domnul Traian Băsescu, în calitate de preşedinte al României, a locuit şi locuieşte în prezent la vila Lac 3. Activităţile de renovare şi amenajare a vilelor care sunt proprietate de stat sunt decise de Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Domnul Traian Băsescu nu a solicitat niciodată efectuarea vreunei lucrări de renovare sau amenajare a vilei Dante. Informaţiile vehiculate şi girate personal de prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, reprezintă o diversiune, iar domnul Traian Băsescu îi solicită acestuia să prezinte public probele care dovedesc că a solicitat lucrări de renovare sau amenajare a vilei Dante.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor