Antonescu: Cuplarea alegerilor se va face indiferent de voinţa lui Băsescu
alte articole
Comasarea alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale se va face indiferent dacă preşedintele Băsescu este de acord, a anunţat liderul liberal Crin Antonescu. Acesta a apreciat că nu este o problemă dacă preşedintele va fi ales cu câteva luni înainte de începerea efectivă a mandatului.
"Chestiunea asta cu cercul, sigur e o glumă, dar dacă e să o tratăm serios (...) ea nu poate fi spusă decât de către un om care asta ar face şapte luni înaintea intrării în pâine. Nu ştiu de ce domnul Băsescu nu poate să conceapă această demnitate decât într-o legătură materială cu Palatul, cu zidurile, cu împrejurimile", a declarat Antonescu, la Antena 3.
În acelaşi timp, liderul liberal a fost de părere că nu ar trebui să fie o perioadă prea mare de timp între momentul organizării alegerilor şi preluarea mandatului.
"Şi din punctul meu de vedere nu ar fi de dorit să se ajungă la o distanţă între alegerea unui nou preşedinte şi intrarea sa în mandat. Sunt o serie de inconveniente şi de natură constituţională. Sigur, nu e vorba de ce ar face omul ăla ales în timpul ăsta, asta e caraghios, îţi poţi găsi. Milioane de oameni nu sunt preşedinţi şi îşi ocupă timpul, nu asta-i problema", a explicat Antonescu.
Liderul liberal a afirmat că şefului statului nu a primit nicio ofertă privind o eventuală demisie din funcţie, la care să fi avut prilejul să răspundă că acceptă dacă şi parlamentarii sunt de acord să facă acelaşi lucru.
"Parcă aştepta un prilej, parcă a speculat acest prilej ca să facă din nou consideraţii, ca să facă nişte contraoferte la oferte care nu i s-au făcut (...) E caraghios, nimeni nu l-a întrebat, nici domnul Ponta, nici altcineva, nu l-a întrebat pe domnul Băsescu "Dom’le, ce ai vrea dumneata ca să-ţi dai demisia?". Şi atunci să vină răspunsul firesc: "Aş vrea ca 588 de parlamentari să-şi dea demisia, sau aş vrea diverse alte lucruri", a afirmat Antonescu.
Dacă se va dovedi că este posibil, USL va decide comasarea alegerilor, chiar dacă preşedintele nu este de acord.
Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat că este "o copilărie" şi "ridicolă" propunerea privind desfăşurarea alegerilor comasate şi învestirea noului preşedinte în decembrie 2014.
"Este ridicol. Şi ce faci cu preşedintele ales în luna mai? Sunt nouă luni. Îi dai un cerc cu care să dea rotocoale în jurul Cotroceniului, ce faci cu el până atunci? Se şi plictiseşte în aşteptare", a afirmat Băsescu.
Ce proiect are USL
Singura variantă legală pentru organizarea alegerilor prezidenţiale din 2014 cu nouă luni mai devreme decât este programat ar fi ca şeful statului să-şi dea demisia.
În afară de comasarea alegerilor, USL mai are în proiect modificarea legii electorale pe un sistem mixt. Vor fi separate atribuţiile celor două Camere ale Parlamentului şi se va merge pe două variante: votul pe liste şi votul mixt pe model german, informează Realitatea Tv.
Alternativa sistemului mixt de vot este susţinută de PDL şi UDMR, dar cele două partide nu au convenit asupra numărului de parlamentari. S-a luat în calcul varianta cu aproximativ 400 de aleşi, care se bazează pe principiul separării atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului. Senatul ar trebui să se bazeze pe reprezentarea regiunilor şi a autorităţilor administraţiei publice locale, iar fiecare judeţ să fie reprezentat de doi senatori. Schimbările în legea electorală se pot face odată cu aprobarea legii privind regiunile şi modificarea Constituţiei.
Mandatul lui Băsescu, scurtat doar din demisie
Singura variantă legală pentru organizarea alegerilor prezidenţiale din 2014 cu nouă luni mai devreme decât este programat ar fi ca şeful statului să-şi dea demisia. Aceasta este opinia unor experţi în drept constituţional, citaţi de Realitatea TV.
"Mandatul în curs nu poate fi afectat. Ca atare, este poate una din puţinele dăţi când sunt de acord cu preşedintele în funcţie, fără voinţa să nu o să se poată suprapune cele două tipuri de alegeri", a declarat deputatul PNL, Alina Gorghiu.
Băsescu le-a mai propus o dată celor din USL varianta demisiei sale, în aprilie 2012, în schimbul revizuirii Constituţiei şi reducerii numărului de parlamentari.
"Vă garantez că în timp util voi demisiona din funcţia de preşedinte al României, astfel încât alegerile legislative din noiembrie 2012 să se desfăşoare simultan cu alegerile prezidenţiale", se arăta în propunerea lui Băsescu. La acel moment, Ponta a rupt scrisoarea de la şeful statului şi a declarat că nu acceptă această idee.