Care a fost replica USL la propunerea lui Băsescu de a demisiona

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor
Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)

Propunerea preşedintelui Băsescu de a-şi depune demisia împreună cu cei 588 de parlamentari aleşi pe 9 decembrie a fost întâmpinată cu reţinere de cei din tabăra USL. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că e de acord să plece din Parlament cei care au intrat "fraudulos", fără să câştige colegiile.

"Sunt de acord să-şi dea demisia toţi parlamentarii care au intrat fraudulos, fără să ia 50% plus unu din voturi. Toţi aceşti oameni să-şi dea demisia, şi atunci Parlamentul ar intra în limitele bunului-simţ şi ale normalităţii", a precizat Zgonea, care a făcut referire la redistribuire, măsură care le-a permis să intre în Parlament multor aleşi din partea opoziţiei.

"Susţin că toţi deputaţii care au intrat la a doua sau a treia redistribuire şi care au umplut Parlamentul şi ne-au făcut de ruşine să părăsească Parlamentul, să-şi dea demisia. Să rămână cei care au 50% plus unu din voturi, iar în judeţele în care se face redistribuirea să fie redistribuirea normală ca să se ocupe numărul de mandate care sunt în judeţul respectiv. În rest, acasă!", a afirmat Zgonea.

Antonescu nu doreşte mandat prezidenţial redus

Şeful PNL Crin Antonescu a apreciat că partidele cu candidaţi puternici vor fi favorizate de comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare, aşa cum a propus Băsescu când a susţinut că e gata să-şi dea demisia împreună cu toţi parlamentarii şi să se organizeze din nou alegeri. Liderul liberal a mai afirmat că nu susţine ideea renunţării la mandatul de cinci ani al şefului statului, părere împărtăşită şi de premierul Ponta.

"Cinci ani mie îmi par lungi, parcă e mult cinci ani, pe de altă parte, revenirea la patru ani ar însemna din nou conjugarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale", a explicat Antonescu.

Totuşi, cei de la USL nu sunt decişi să păstreze această variantă şi e posibil să mai apară modificări în momentul revizuirii Constituţiei, când se vor purta discuţii şi cu partidele din opoziţie.

Dacă alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele prezidenţiale, PNL şi PSD ar putea participa pe liste separate, dar nu este exclusă nici varianta listelor comune.

"Există posibilitatea să avem, dacă vor fi, de pildă, iată, în ipoteza asta alegeri simultane, să avem candidat USL care e comun şi liste separate pentru Parlamentul European. E la fel de probabil, ba poate chiar mai, candidat comun, listă comună cu ponderea pe care o vom decide atunci şi cu identitatea foarte clară pusă pentru fiecare, repet, şi cu traseu diferit după aceea în Parlamentul European, fiecare se alătură grupului lui", a precizat Antonescu.

Reacţiile liderilor USL vin după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu are încă o opţiune în privinţa comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, însă este gata să-şi depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari pentru a se organiza simultan alegeri parlamentare şi prezidenţiale. El a susţinut necesitatea revizuirii Constituţiei, în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.