Băsescu: Se poate reduce pragul de cvorum la referendum la 30%

(BORIS HORVAT / AFP / GettyImages)

Pragul de cvorum la referendum ar putea fi redus la 30%, pentru ca acesta să poată fi validat, în loc de 50% plus unu, cât este în prezent. Ideea îi aparţine şefului statului Traian Băsescu care a mai cerut ca, dacă se ia această măsură, să poată vota şi cei trei milioane de români din străinătate.

"Uite, o să fiu foarte deschis, să vă spun că poate fi o soluţie. Sigur, se poate imagina un prag minim de 30%, da? Să fie minim 30% din electorat prezent. Dar asta înseamnă să ai un 30% curat, adică să creezi condiţii pentru cei trei milioane care sunt în listele electorale aici, dar care nu merg şi e corect să nu meargă 500 de kilometri până la prima secţie de votare ca să-şi pună votul, să creezi condiţii ca cei trei milioane să voteze prin corespondenţă. Deci, cred că este o soluţie, cu condiţia ca, din punct de vedere electoral, chiar să materializăm ceea ce scrie în Constituţie, că statul este obligat să creeze condiţii ca oamenii să voteze", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a criticat faptul că 90% din românii care locuiesc în străinătate sunt nevoiţi să parcurgă sute de kilometru pentru a ajunge la secţiile de votare. Cele 300 de secţii de votare pentru românii din străinătate nu sunt suficiente.

"Am spus că nu ne mai putem imagina nici referendumul pentru Constituţie, nici alegerile pentru preşedintele României fără să găsim soluţia ca cei 3 milioane de români care lucrează în străinătate să poată vota, deci votul prin corespondenţă, care trebuie introdus", a afirmat Băsescu.

Declaraţiile sale vin în contextul propunerii discutate de USL de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele prezidenţiale în primăvara lui 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne