Ankara consideră că presa spaniolă exagerează criza turcă

Ecoul protestelor de la Istanbul a ajuns până la Ankara, al cărei guvern atacă acum presa străină pentru modul cum acoperă evenimentele din piaţa Taksim, considerând că exagerează criza, informează ziarul ABC.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (Allan Tannenbaum-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
17.06.2013

Ecoul protestelor de la Istanbul a ajuns până la Ankara, al cărei guvern atacă acum presa străină pentru modul cum acoperă evenimentele din piaţa Taksim, considerând că exagerează criza, informează ziarul ABC.

Premierul turc, Recep Tayip Erdogan, a criticat din nou presa străină în timpul mitingului de la Istanbul, în timp ce purtătorul de cuvânt al guvernului, Hüseyin Çelik, a fost chiar mai explicit arătând direct cu degetul spre mass-media spaniole.

'Mijloacele de informare spaniole acoperă protestele în mod exagerat, subliniind că Turcia a primit mai mulţi turişti decât ţara lor în ultimul an', a declarat Çelik, insinuând că resentimentele sunt motivul pentru care presa spaniolă s-a arătat atât de critică faţă de violenţa forţelor de ordine împotriva manifestanţilor, încercând să prejudicieze turismul.

Duminică 16 iunie, semnalul tuturor canalelor de televiziune străine a dispărut de pe satelitul Digitürk, probabil pentru a evita ca posturile străine să difuzeze imagini de la posibilele incidente iar acestea să fie văzute de telespectatori. Executivul turc s-a arătat la fel de virulent şi împotriva altor medii internaţionale privind modul cum au acoperit protestele de la Istanbul.

Nu a scăpat de critici nici prestigioasa revistă britanică The Economist. Peste măsură de jignitoare a fost considerată coperta ultimului număr al revistei săptămânale, în care Erdogan apare în îmbrăcat în straie otomane, având scris dedesubt cu litere de o şchioapă 'Democrat sau sultan?'.

'The Economist a comis-o din nou. Un portret realizat în photoshop, infatuarea obişnuită, şi o listă lungă de semne de întrebare', notează purtătorul de cuvânt. 'Mă întreb când a fost ultima oară când această publicaţie a folosit într-un articol atâtea predicate gen 'trebuie' sau 'ar trebui' şi dă, în acelaşi timp, ordine Turciei şi guvernului său ales democratic'. Dacă nu ar fi o tentativă patetică, clar politică şi ignorantă', am putea considera că folosirea de către revista The Economist 'a portretului sultanului este o ameninţare voalată şi scandaloasă', a asigurat Çelik.

'Acest portret suprapus pe o fotografie (a lui Erdogan) se bazează pe o imagine a sultanului Selim al III-lea care a fost un reformist şi care a abolit armata coruptă şi greu de condus a ienicerilor', a spus el. Ceea ce nu a comentat Çelik, este de ce săptămânalul britanic l-a ales tocmai pe acest sultan, să-l reprezinte pe Erdogan, şi nu pe altul.

Selim al III-lea este cunoscut pentru faptul că a interzis total consumul de alcool în timpul domniei sale şi unul din motivele pentru care adversarii lui Erdogan îl compară cu sultanul pentru recentele sale măsuri privind restricţionarea consumului de băuturi alcoolice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor