Anglia va fi repopulată cu bondari suedezi

Printre insectele polenizatoare, albinele efectuează 80 la sută din polenizare la nivel mondial, ceea ce le face extrem de importante pentru producţia de alimente la nivel mondial. Din acest motiv, Comisia Europeană a anunţat la 29 aprilie că va interzice trei pesticide despre care se spune că ucid albinele europene.
Bondar pe o floare (Björn Cederberg prin bunăvoinţă)
Barbro Plogander
16.05.2013

Gothenburg, Suedia - Unii suedezi au fost într-adevăr foarte protectori cu bondarii lor.

"Nu cred că de data aceasta vor mai exista ameninţări cu moartea", a declarat entomologul Bjorn Cederberg, care a primit primăvara trecută ameninţări cu moartea când a anunţat că a permis ca 100 de bondari cu peri scurţi să fie prinşi în sudul Suediei şi expediaţi în Anglia.

Omul de ştiinţă britanic Nikki Gammans, care a lucrat cu Cederberg, a fost şi ea ameninţată. Cu toate acestea, în primăvara acestui an ea şi colegii ei s-au întors pentru a prinde încă 100 de regine-bondar, ca parte a unui proiect de reintroducere a speciilor în Anglia, de unde au dispărut în 1988.

Bondarul cu peri scurţi a fost o specie protejată în Suedia, fiind şi motivul pentru furia care a dus la ameninţări cu moartea la adresa oamenilor de ştiinţă. Cu toate acestea, publicul nu ştia că speciile nu mai erau ameninţate sau protejate în Suedia, astfel încât 100 de regine ar avea un efect foarte mic asupra populaţiei totale de bondari.

Odată ce acest lucru a fost comunicat publicului, lucrurile s-au calmat pentru Cederberg şi Gammans.

"Acesta este primul exemplu când cineva restabileşte o specie de bondar existentă anterior şi încearcă să înţeleagă cum să facă acest lucru în cel mai bun mod cu putinţă", a spus Cederberg. El a lucrat pentru Centrul de informare privind speciile suedeze de la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole, avînd experienţă cu speciile pe cale de dispariţie.

Este posibil ca situaţia bondarului cu peri scurţi să fie bună în Suedia, dar există motive de îngrijorare la nivel mondial din moment ce numărul de bondari şi albine este în scădere peste tot în lume. În China, fermierii au trebuit să recurgă la polenizarea manuală, a notat Cederberg.

Printre insectele polenizatoare, albinele efectuează 80 la sută din polenizare la nivel mondial, ceea ce le face extrem de importante pentru producţia de alimente la nivel mondial. Din acest motiv, Comisia Europeană a anunţat la 29 aprilie că va interzice trei pesticide despre care se spune că ucid albinele europene.

"Promit să fac tot posibilul pentru a mă asigura că albinele noastre, care sunt atât de vitale pentru ecosistemul nostru şi care contribuie anual cu peste 22 miliarde de euro la agricultura europeană, sunt protejate", a declarat după vot Tonio Borg, comisarul pentru sănătate al Uniunea Europene, în conformitate cu EUBusiness.com.

În Suedia, acţiunea albinelor a fost evaluată în 2008 la 123 milioane de euro (800 de milioane de coroane suedeze), potrivit Cederberg. Aceasta nu include fructele de pădure şi fructele din grădinile private sau în sălbăticie. Acestea ar muri dacă albinele ar dispărea, împreună cu multe alte flori dragi.

Cu toate acestea, nu doar pesticidele sunt de vină. Acum câţiva ani, fermierii suedezi au început recoltarea fânului înainte ca trifoiul roşu să înflorească. Acest lucru a fost dezastruos pentru bondari, care sunt dependenţi de trifoi roşu.

Cederberg sugerează lăsarea unor zone cu trifoi pentru bondari în timpul recoltării, din moment ce colţurile câmpurilor sunt greu de cosit oricum. Acest lucru ar economisi timp şi ar salva bondarii, a indicat el. O altă modalitate ar fi pur si simplu lăsarea unor benzi de trifoi necosite şi cosirea lor ulterioară.

Este greu de spus dacă bondarii cu peri scurţi care au fost trimişi în Anglia se bucură de noua lor casă. Au ajuns în Dungeness, Kent, pe o vreme minunată. Apoi a început să plouă – ploaia dăunând bondarilor – astfel încât aceştia s-au ascuns în subteran.

"Din păcate, sudul Angliei a avut parte anul trecut de cea mai ploioasă vară din ultimii 100 de ani", a afirmat Cederberg.

Stabilirea unei noi specii nu este fara complicaţii, a susţinut el. Aceasta nu este pur si simplu o chestiune de a muta câţiva indivizi. Sunt necesare anumite permise şi o carantină de trei săptămâni. Reginele-bondar s-ar putea să nu supravieţuiască carantinei şi să nu poată forma noi roiuri.

Anul trecut, 50 de bondari au supravieţuit transportului şi carantinei. Lor urmează să li se alăture cei care vor supravieţui de această dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor