Angela Merkel îl depăşeşte pe noul contracandidat în sondaje

Conform ultimului sondaj efectuat de ziarul Bild am Sonntag, 63 la sută dintre germani cred că Angela Merkel va fi realesă în funcţia de cancelar german în alegerile parlamentare din 2013.
Angela Merkel în Berlin (Sean Gallup / Getty Images)
Ilya Rzhevskiy
02.10.2012

Conform ultimului sondaj efectuat de ziarul Bild am Sonntag, 63 la sută dintre germani cred că Angela Merkel va fi realeasă în funcţia de cancelar german la alegerile parlamentare din 2013.

Sondajul a avut loc după anunţul de vineri al principalului partid de opoziţie din Germania, care l-a desemnat pe Peer Steinbruck drept contracandidatul lui Merkel.

Potrivit sondajului de duminică, Steinbrück este susţinut doar de 37 la sută dintre germani. În plus, doar 27 la sută dintre germani cred că Steinbrück are calităţile necesare pentru a o înlătura pe Merkel.

Merkel şi-a câştigat popularitatea în rândul germanilor pentru modul în care a manipulat criza economică şi moneda euro. Majoritatea germanilor sprijină politica ei de a juca rolul unui personaj puternic şi activ în criza euro, prin neîmbrăţişarea unei uniuni fiscale la nivelul UE şi prin susţinerea unor măsuri de austeritate stricte pentru statele membre îndatorate.

Steinbrück, pe de altă parte, provine din Partidul Social Democrat (SPD), care are puncte de vedere politice similare cu preşedintele francez Francois Hollande – şi anume, să creeze o integrare mai strânsă între membrii din zona euro, să existe o asigurare comună a datoriilor UE şi să existe o uniune fiscală. El este mai puţin popular în rândul celor mai mulţi oameni, în principal pentru că germanii nu vor să vadă cum banii lor din impozite sprijină membrii îndatoraţi din zona euro.

Steinbrück, care are 65 de ani, a îndeplinit funcţia de ministru de finanţe în Cabinetul Merkel din 2005 până în 2009. El are o reputaţie foarte bună datorită capacităţii sale de a împiedica finanţele din Germania să sufere pierderi majore în timpul crizei economice.

Merkel, care are 58 de ani, va candida în alegerile de anul viitor şi va reprezenta Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

Spre deosebire de alegerile americane, în cadrul cărora se votează direct pentru preşedinte, alegerile din Germania au loc între partide pentru locuri parlamentare, pe baza reprezentării proporţionale.

În general, cele două partide mai mari, SPD şi CDU, stabilesc tonul pentru campaniile lor în funcţie de persoana pe care o aleg pentru a conduce guvernul, dacă vor câştiga o majoritate legislativă.

În Germania, cele două părţi tradiţionale se aliază cu unul din celelalte partide pentru a forma un guvern de coaliţie, în speranţa câştigării celor mai multe voturi împreună.

CDU din care face parte Merkel, este în prezent aliată cu Partidul Liber Democrat (FDP), a cărui popularitate a scăzut foarte mult în ultimii ani. Este posibil ca CDU să caute un alt partid cu care să formeze o nouă coaliţie.

SPD al lui Steinbrück este în prezent asociat cu Partidul Verde, şi se pare că vor continua să lupte împreună împotriva coaliţiei CDU şi FDP.

Steinbrück este renumit pentru limba sa ascuţită. El a criticat-o de multe ori public pe Merkel, punând la îndoială capacitatea sa de a conduce statul.

"Ne dorim să alungăm acest guvern [CDU]. Dorim să ne asigurăm că nu este doar parţial înlocuit, ci că este complet înlocuit cu un guvern format din SPD-Partidul Verde", a declarat Steinbrück într-o conferinţă de presă în care s-a adresat Partidului Verde, care ocupă în prezent locul al treilea în sondajele de opinie.

În ceea ce priveşte Grecia, care va fi obiectivul principal al multor germani în timpul alegerilor, Steinbrück are o opinie puternică: "[Merkel] ar trebui să ne spună în cele din urmă adevărul. ... Grecia nu va mai putea să împrumute bani pe piaţa de capital în următorii opt ani - aceasta este perioada de timp în care Germania va trebui să ofere o mână de ajutor. ... Celor care îşi propun să scoată Grecia din zona euro, ar trebui să li se spună: "Nu ştiţi despre ce vorbiţi! Repercusiunile politice şi economice ar fi devastatoare", a declarat el la conferinţa de presă.

Steinbrück este cunoscut pentru declaraţiile sale îndrăzneţe, odată referindu-se la politicienii elveţieni ca la "indienii" care fugeau de cavalerie, din cauza unei dispute privind paradisurile fiscale. Actualul ministru german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a remarcat că Steinbrück trebuie să "înveţe bunele maniere", după discursurile sale nesăbuite şi ofensatoare din Parlament, de anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor