Angela Merkel cere Turciei să nu se atingă de Banca Centrală
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Turciei să asigure independenţa Băncii Centrale, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o criză tot mai profundă în ceea ce priveşte moneda naţională, potrivit Deutsche Welle.
“Nimeni nu are interes să se destabilizeze economia Turciei. Trebuie făcut totul pentru a asigura o bancă centrală independentă”, a precizat Merkel în timpul unei conferinţe de presă în Berlin. “Germania doreşte să vadă o Turcie prosperă din punct de vedere economic. Este în interesul nostru”.
Valoarea lirei turceşti se află în picaj de o săptămână, atingând duminică un nivel scăzut record în faţa dolarului. Totuşi, moneda şi-a revenit uşor, luni, după ce Banca Centrală a anunţat că va furniza lichidităţi băncilor.
Pe când lira turcească s-a depreciat constant în ultimul an, cel mai recent picaj liber a amplificat presiunile. Frank Kaiser, director al Camerei de Comerţ Germano-Turce din Istanbul, a declarat că firmele şi companiile germane aşteaptă să vadă care vor fi efectele negative.
“Pentru companiile germane, declinul lirei cu siguranţă semnalează că Turcia, ca piaţă, va deveni mult mai dificilă”, a afirmat Kaiser.
Asociaţia germană de inginerie VDMA a afirmat că “evoluţia negativă” ar putea continua în “lunile următoare”, luând în calcul decizia preşedintelui american Donald Trump de a impune sancţiuni împotriva unor oficiali turci şi de a dubla tarifele la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia.
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că Turcia ar putea face mai mult pentru a îmbunătăţi legăturile cu SUA şi Germania. Soluţionarea problemelor, precum detenţia cetăţenilor germani şi americani, va duce probabil la o relaxare a presiunii asupra economiei turceşti, a precizat el.
Departamentul Trezoreriei SUA a impus recent sancţiuni împotriva ministrului Justiţiei, Abdulhamit Gül, şi a ministrului de Interne, Suleyman Soylu, afirmând că cei doi au condus instituţiile guvernamentale aflate în spatele unor “grave abuzuri ale drepturilor omului”. De asemenea, SUA i-a învinuit pe cei doi de implicare în arestarea şi întemniţarea pastorului creştin american Andrew Brunson, care a locuit în Turcia de peste 2 decenii. Sancţiunile americane prevăd blocarea tuturor proprietăţilor şi activelor lui Gül şi Soylu aflate sub jurisdicţia Statelor Unite. De asemenea, li se va interzice cetăţenilor americani, în general, să se implice în tranzacţii cu cei doi. Brunson este judecat în Turcia pentru presupusa implicare în puciul eşuat din 2016 împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan. Pastorul a negat acuzaţiile.
Erdogan a descris criza lirei ca fiind un “război economic” purtat împotriva guvernului său. Însă unii analişti susţin că această criză deja era în formare şi că cele mai recente măsuri luate de Washington au fost doar un catalizator pentru declinul lirei.