Angajaţi Google se opun creării în China a unui motor de căutare cenzurat
alte articole
Potrivit site-ului de ştiri online The Intercept, peste 1.000 de angajaţi ai Google au semnat o scrisoare prin care au cerut companiei să renunţe la presupusul motor de căutare pe care compania îl construieşte în secret pentru a fi utilizat în China. Aparent, aplicaţia se conformează normelor de cenzură ale guvernului comunist chinez.
Aplicaţia va bloca informaţiile legate de drepturile omului, democraţie şi religie. Acestea sunt subiecte pe care guvernul din Beijing le cenzurează prin aşa-numitul Mare Firewall al Chinei, potrivit Deutsche Welle.
Un angajat al Google, care a cerut să rămână anonim şi care a recunoscut că participă la protest, a confirmat existenţa scrisorii şi conţinutul său, a precizat agenţia de ştiri DPA. Până acum, Google a refuzat să comenteze problema.
Semnatarii scrisoarii aparent cer directorilor companiei să revizuiască codul de etică şi transparenţă în cadrul gigantului hi-tech. Angajaţii s-au plâns că majoritatea nu au fost informaţi despre proiect, care a fost numit Dragonfly, în rapoarte media.
“Avem nevoie urgentă de mai multă transparenţă, un loc la masa tratativelor şi un angajament în procese clare şi deschise: angajaţii Google trebuie să ştie ce anume construim”, se precizează în scrisoare.
Doar câteva sute dintre cei 88.000 de angajaţi ai Google au fost informaţi în legătură cu proiectul secret, susţine The Intercept.
Angajaţii au cerut conducerii Google să recunoască situaţia de “cod galben”- o alertă internă care semnifică criză, potrivit The Intercept. Ei au afirmat că planurile companiei ar putea reprezenta o încălcare a propriului cod etic, care îi interzice să construiască sau să instaleze tehnologii care încalcă drepturile omului.
“În prezent, nu avem informaţiile necesare pentru a lua decizii etice cu privire la munca noastră, la proiecte şi la slujba noastră”, se mai arată în scrisoare.
Google a evitat cenzurarea în trecut, când s-a retras din China în 2010 ca răspuns la normele de cenzură ale Partidului Comunist Chinez, însă, recent, gigantul american a făcut incursiuni pe piaţa chineză.
În prezent, China are cea mai mare piaţă online din lume, cu 772 milioane de utilizatori de Internet.