Andrian Candu: Moldova ar putea atrage granturi de 20 milioane de euro în modernizarea sistemelor termoenergetice

Acordul de contribuţie cu privire la participarea Republicii Moldova în Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu a fost semnat astăzi la Chişinău, informează Moldpres. Fondul are scopul de a acorda sprijin financiar în vederea creşterii eficienţei energetice în ţările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
17.10.2014

Acordul de contribuţie cu privire la participarea Republicii Moldova în Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu a fost semnat astăzi la Chişinău, informează Moldpres. Fondul are scopul de a acorda sprijin financiar în vederea creşterii eficienţei energetice în ţările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.

„Cu o contribuţie de 1 milion de euro, sumă ce urmează a fi achitată în tranşe pe parcursul a cinci ani, Moldova va avea posibilitatea să atragă granturi în sumă de 20 milioane de euro în modernizarea sistemelor termoenergetice din Chişinău şi Bălţi şi reînnoirea transportului public din Capitală”, a declarat vicepremierul, ministrul Economiei Andrian Candu.

Potrivit ministrului, banii vor fi utilizaţi, de asemenea, pentru ridicarea eficienţei energetice a clădirilor. „Două proiecte privind restructurarea sistemelor de termoficare din Chişinău sînt în derulare, urmează să semnăm un acord privind modernizarea acestor sisteme la Bălţi”, a menţionat Andrian Candu.

Directorul Fondului pentru Eficienţă Energetică şi Mediu, Anders Lund, a declarat că acesta a fost lansat în anul 2009 în Ucraina, la iniţiativa Guvernului Suediei. Printre finanţatori se numără BERD, Danemarca, Uniunea Europeană, Letonia, Norvegia şi alte ţări. „De astăzi Moldova devine un contribuitor al acestui Fond şi va deveni parte a consiliului executiv al acestuia”, a adăugat Anders Lund.

El a afirmat că „Moldova a demonstrat că este interesată în ridicarea eficienţei energetice” şi că sprijinul, în primul rând, va fi acordat sectorului municipal, „unde necesităţile sunt mult mai urgente”.

Ţările care vor să beneficieze de granturile acordate de Fond trebuie să vină cu o contribuţie proprie. Republica Moldova va contribui cu un milion de euro, sumă pe care o va achita în cinci tranşe. Prima tranşă în sumă de 100 mii de euro urmează să fie transferată la începutul anului 2015.

Republica Moldova este ţara cea mai dependentă de resursele energetice de import din CSI, iar cheltuielile pentru energie sunt de opt ori mai mari ca raport din PIB faţă de ţările din UE, constată BERD.

Potrivit Strategiei „Moldova 2020”, un sfert din energia termică se pierde în reţele, iar până la 50 de bani dintr-un leu cheltuit de o familie se duc pe încălzire. Consumul poate fi redus la jumătate prin sporirea eficienţei energetice a clădirilor.

Investiţiile BERD în domeniul eficienţei energetice şi al energiei regenerabile în Moldova au atins suma de 100 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor