BERD: Încetinirea creşterii economiei ruse va afecta transferurile de mijloace băneşti către Republica Moldova

Fluxul de transferuri monetare din Federaţia Rusă spre Asia Centrală, Europa de Est şi Caucaz va scădea, pentru prima dată în ultimii cinci ani, pe fondul încetinirii creşterii economiei ruse.
Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti. (Andrew Cowie / AFP / GettyImages)
Ana Chitoroagă
19.09.2014

Fluxul de transferuri monetare din Federaţia Rusă spre Asia Centrală, Europa de Est şi Caucaz va scădea, pentru prima dată în ultimii cinci ani, pe fondul încetinirii creşterii economiei ruse.

Remitenţele din Rusia s-au contractat în primul trimestru al anului 2014, pentru prima dată după 2009. Uzbekistan şi Republica Moldova au fost afectate cel mai mult, în timp ce transferurile de mijloace băneşti în favoarea persoanelor fizice către Armenia au încetinit în mod semnificativ, constată experţii BERD.

Reducerea transferurilor băneşti a fost compensată parţial de „creşterea puterii de cumpărare a dolarului, ca urmare a deprecierii monedelor din mai multe ţări beneficiare”.

Autorii raportului constată că Belarus şi Tadjikistan sunt cele mai dependente de fluxul de remitenţe din Federaţia Rusă, iar Republica Moldova este apreciată ca o ţară cu „expunere semnificativă”.

Reducerea producţiei ruse va afecta ţările din CEE şi Asia Centrală, de asemenea, prin intermediul comerţului şi investiţiilor.

Instituţia financiară europeană se aşteaptă la o creştere zero a economiei ruse în anul 2014 şi un nesemnificativ declin de 0,2 la sută în 2015, comparativ cu previziunile mult mai optimiste de la început de an de 2,5 la sută.

Transferurile persoanelor fizice aflate la muncă în ţările CSI, în special Federaţia Rusă, s-au redus în primul trimestru/2014 ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB) cu 3,1 puncte procentuale faţă de trimestrul patru 2013 pînă la 12,4 la sută, potrivit raportului asupra inflaţiei lansat în august de Banca Naţională a Moldovei.

Circa 59 la sută din banii trimişi acasă de migranţi în trimestrul întâi al acestui an au provenit din ţările CSI, iar 41 la sută din ţările clasificate ca restul lumii. În aceeaşi perioadă a anului 2013 raportul a fost de 67,6 la sută la 32,4 la sută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor