BERD a redus prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru anul 2014

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru anul 2014 la 2,0%, de la 3,5% cât anticipa în ianuarie, informează Moldpres cu referire la raportul BERD privind perspectivele economice regionale.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
15.05.2014

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru anul 2014 la 2,0%, de la 3,5% cât anticipa în ianuarie, informează Moldpres cu referire la raportul BERD privind perspectivele economice regionale.

După o creştere impresionantă de 8,9 la sută în anul trecut, economia moldovenească va încetini, inclusiv ca urmare a impactului negativ pe care îl va avea conflictul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Moldovei. BERD anticipează o cădere a PIB-ului Ucrainei cu 7 la sută, faţă de creşterea prognozată în ianuarie de 1,5 la sută. Instituţia financiară europeană se aşteaptă la o creştere zero a economiei ruse, comparativ cu previziunile mult mai optimiste de la început de an de 2,5 la sută.

Perspectivele de creştere în regiune au fost deteriorate semnificativ în comparaţie cu ianuarie 2014, ca urmare a crizei ruso-ucrainene. O revenire pe un avans de 1,9 la sută în 2015 este posibil, cu condiţia să nu escaladeze conflictul între Federaţia Rusă şi Ucraina.

„Republica Moldova a înregistrat anul trecut o creştere record de 8,9%, urmare a recuperării în sectorul agricol şi creşterii industriei şi comerţului. Volumul investiţiilor atrase, inclusiv a investiţiilor străine directe, a rămas modest din cauza unui mediu de afaceri slab şi a problemelor legate de guvernarea corporativă din sectorul bancar”, se arată în raportul BERD.

Instituţia financiară atenţionează asupra nivelului scăzut al transferurilor de bani în favoarea persoanelor fizice, fenomen care s-a făcut simţit spre sfârşitul anului trecut, chiar dacă cifrele pentru 2013 au fost în creştere faţă de anul anterior. Criza din Ucraina şi slăbirea relaţiilor comerciale cu Rusia ar putea afecta şi mai mult transferurile şi exporturile, apreciază experţii.

Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care îl include şi pe cel de Liber Schimb, programată pentru 27 iunie curent, va duce la creşterea comerţului cu UE şi va ajuta la redirecţionarea exporturilor pe termen mediu, menţionează experţii BERD.

„Alegerile parlamentare din 2014 şi problemele din sectorul financiar introduc elemente de incertitudine. Creşterea economică este estimată să se tempereze la 2 la sută în acest an şi să se accelereze la 4 la sută în 2015”, se arată în raportul BERD.

Recent Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere previziunea de creştere la 3,5 la sută, de la 4,0 la sută, cât anticipa în octombrie. O nouă escaladare a situaţiei din Ucraina poate avea efecte negative semnificative în regiune, avertiza FMI în raportul World Economic Outlook.

Ministerul Economiei se aşteaptă la o creştere a Produsului Intern Brut în anul 2014 de 4 la sută. Banca Mondială este mai rezervată în previziuni. "Având în vedere dificultăţile actuale din mediul extern şi încetinirea prognozată a performanţei în agricultură, anticipăm diminuarea creşterii economice până la 2 procente în 2014 şi stabilizarea acesteia la 4-4,5 procente în perioada 2015-2017", a declarat Qimiao Fan, directorul al Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina.

Mai optimişti sunt economiştii de la Institutul Naţional de Cercetări Economice care se aşteaptă la o creştere a economiei moldoveneşti cu 3,7 la sută în 2014. Centrul Analitic Independent „Expert Grup” prognozează o un avans de 2,1%, iar în cazul unui scenariu pesimist, aceasta ar putea fi de doar 0,5%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor