Andrei Plesu si Toma Pavel invitati la "Intelectualii in vremuri grele"

Epoch Times România
30.04.2011

Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin organizeaza in colaborare cu Wissenschaftskolleg zu Berlin, in ziua de 6 mai 2011, un program dedicat relatiei dintre intelectuali si putere in Romania anilor '60 si readuce in atentie procesele purtate de regimul comunist-stalinist din Romania,in urma cu aproximativ 50 de ani, impotriva unui grup de intelectuali, printre care s-au numarat Constantin Noica si Nicolae Steinhardt.

Manifestarea include un colocviu cu titlul « Intelectualii in vremuri grele», la care sunt invitati Andrei Plesu si Toma Pavel, fiind urmata de prezentarea cartii lui George Ardeleanu „N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica“ (Editura Humanitas, 2009) si de spectacolul de teatru „Juliet“ de András Visky.

In 1958 Noica este arestat si condamnat la 25 de ani de munca silnica cu confiscarea intregii averi. Alaturi de el, vor fi arestati toti participantii la seminariile private organizate de Noica la Campulung, inclusiv grupul sau de prieteni din care facea parte si Nicolae Steinhardt, lotul lor urmand a purta la proces numele de Grupul Noica.

In 1959 Nicolae Steinhardt este convocat la Securitate, cerandu-i-se sa fie martor al acuzarii si punandu-i-se in vedere ca in cazul refuzului, va fi arestat si implicat in "lotul intelectualilor mistico-legionari". Steinhardt refuza sa depuna marturie impotriva lui Noica, si este condamnat in "lotul Pillat-Noica" la 13 ani de munca silnica, sub acuzatia de "crima de uneltire contra ordinii sociale".

Titlul evenimentului trimite la jurnalul lui Steinhardt scris in inchisoare: Jurnalul Fericirii, opera majora, care a aparut in Romania in anii '90.

„Jurnalul trece dincolo de limitele inevitabil discrete ale unui text filozofic si isi dezvaluie adevaratul sau gand: cautarea de sine" scrie Emil Cioran.

Colocviul «Intelectualii in vremuri grele», este dedicat sutelor de intelectuali, victime ale regimului stalinist din Romania si va aborda teme legate de suspiciune, cenzura, tortura, deportare, tradare, dar punand accentul pe aspectele umane, pe speranta si pe sentimentul de dreptate, care nu au disparut din sufletele victimelor in acele teribile momente.

Discutia de deschidere dintre Andrei Plesu si Toma Pavel, doua personalitati romanesti marcante, va fi urmata de un schimb de idei si reactii cu publicul.

Andrei Plesu, filosof, fost ministru al culturii si ministru de externe al Romaniei, a fost in 1990/91 fellow al Wissenschaftskolleg zu Berlin. A fondat si este rector la Colegiul Noua Europa, institut pentru studii avansate in domeniul stiintelor umaniste si sociale.

Toma Pavel este originar din Romania, preda si cerceteaza din 1998 ca profesor de literatura la Chicago University. In prezent, este fellow al Wissenschaftskolleg zu Berlin.

Toma Pavel va prezenta in continuarea serii cartea lui George Ardeleanu „N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica“ alaturi de autorul acesteia.

George Ardeleanu, de la Facultatea de Litere din Bucuresti a scris o importanta monografie despre Nicolae Steinhardt, volum distins cu Premiul Special acordat de Uniunea Scriitorilor, Premiul „Observator cultural" si cu Premiul „G.Ibraileanu“ pentru critica literara al revistei „Viata Romaneasca", 2009.

"Cu o rabdare de Cenusareasa pusa sa separe ce e bun de ce e rau, autorul monografiei ia unul cate unul fiecare bob al vietii lui N. Steinhardt si-l asaza in vasul cuvenit". (Ioana Parvulescu)

Programul se incheie cu spectacolul de teatru „Juliet“ de András Visky, in prezenta autorului. Dramaturgul si poetul Andras Visky, originar din Targu Mures, activeaza ca secretar literar la Teatrul Maghiar din Cluj.

In „Juliet“ vorbeste o femeie al carei sot a fost incarcerat, o remarcabila meditatie asupra deportarilor de la sfirsitul aniilor cincizeci. Piesa a fost prezentata in Anglia, Statele Unite si Franta, unde s-a bucurat de mare succes.

Marele violoncelist Catalin Ilea va acompania monologul teatral, prezentand 4 suite de J.S. Bach, alaturi de tinerii elevi ai Scolii de Muzica din Berlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor