Andrei Năstase, dispus să colaboreze cu oamenii legii din străinătate care vor ancheta frauda bancară din R. Moldova
alte articole
Preşedinţii celor trei partide politice antioligarhice de la Chişinău, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Viorel Cibotaru, au adresat o scrisoare şefilor de Misiuni Diplomatice acreditate în Republica Moldova, precum şi reprezentanţilor Organizaţiilor Internaţionale acreditate în Republica Moldova.
Potrivit preşedintelui Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, prin această scrisoare se doreşte atragerea atenţiei asupra unei grave deteriorări a climatului general de exercitare a drepturilor omului şi libertăţilor politice în Republica Moldova, atestând alunecarea spre un regim politic voluntarist, cleptocratic şi represiv, care devine principalul adversar al Acordului de Asociere semnat la 27 iunie 2014, cu Uniunea Europeană.
„Schimbarea abuzivă a sistemului electoral în 2017, de la proporţional la unul mixt, a ilustrat decizia actualei coaliţii de guvernare, PD-PPEM, de a nesocoti recomandările Consiliului Europei şi OSCE/ODIHR, culminând cu invalidarea rezultatelor scrutinului local din 3 iunie. Declinul abrupt în aproape orice domeniu de guvernare - mass media, accesul la justiţie, autonomie locală, transparenţă şi responsabilitate asupra bugetului public, participarea liberă şi finanţarea politică - creează premizele unei consolidări fără precedent a controlului unui grup oligarhic condus de liderul Partidului Democrat, asupra tuturor structurilor de stat, ceea ce reprezintă în opinia noastră o formă de uzurpare a puterii de stat, calificată de Constituţia Republicii Moldova drept ”cea mai gravă crimă contra poporului”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.
În calitate de lideri ai unor partide democratice, cei trei sunt alertaţi de lipsa de progrese în investigarea gravelor infracţiuni de fraudare a sistemului bancar din Republica Moldova, ca rezultat al cărora a fost furat 1 miliard dolari SUA, ori circa 13% din PIB-ul ţării. Potrivit lui Năstase, grupurile infracţionale organizate implicate în această schemă au contribuit şi la marea ”spălătorie de bani” din parioada 2008-2010, în care grupuri infracţionale din Federaţia Rusă au folosit Republica Moldova drept cap de pod pentru importante reţele ale Federaţiei Ruse.
Făcând referire la surse credibile, Năstase a specificat că în „spălătoria de bani” din Moldova au fost folosite circa 19 bănci înregistrate în Federaţia Rusă şi 14 judecători moldoveni. Astfel, circa 11 mlrd 480 mln $ ar fi fost extrase din băncile ruseşti în baza unor ordonanţe judecătoreşti din Republica Moldova, şi circa 8 mlrd 538 mln $ ar fi fost transferate în baza documentelor contrafăcute, acceptate de către judecători, chiar şi atunci când aceştia ar fi observat caracterul ilicit al tranzacţiilor.
„Fiind un stat monitorizat de MONEYVAL (Comitetul de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului), guvernarea ar fi trebuit să prezinte, în decembrie 2014, un raport cu privire la implementarea recomandărilor Grupului de Acţiune Financiară (FATF), şi, respectiv a măsurilor întreprinse. În loc de raport, guvernarea oligarhică din Republica Moldova a păşit într-un dezastru financiar, ale căror consecinţe se resimt şi până acum”, a declarat preşedintele Platformei DA.
Potrivit acestuia, MONEYVAL a constatat şi în cel de-al IV-lea raport de evaluare reciprocă lipsa unor progrese esenţiale în domeniul combaterii spălării banilor, inclusiv în ceea ce priveşte raportarea obligatorie şi neîntârziată a tranzacţiilor bancare suspecte, reglementarea şi supravegherea instituţiilor financiare, îngheţarea şi confiscarea actelor criminale sau teroriste etc. Reacţiile întârziate ale autorităţilor pentru a împiedica tranzacţiile suspecte confirmă lipsa de motivaţie şi politizarea excesivă a structurilor, a constatat Năstase.
„Conform presei de investigaţii bancare şi a unor ofiţeri ai CNA şi SIS, ambele tipuri de fraude au fost gestionate de către un grup afiliat Partidului Democrat (PD) şi au implicat doi dintre cei mai apropiaţi locotenenţi ai actualului lider PD, Serghei Iaralov şi Constantin Botnari. Frauda din sistemul bancar al RM a fost executată cu participarea directă a lui Ilan Şor, afacerist din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc preşedinte al Partidului Democrat, deţinător în diverse perioade de timp a multiple identităţi şi cetăţenii”, a adăugat Andrei Năstase.
În context, Năstase a ţinut să amintească şi de cele două rapoarte Kroll existente, însă de care „instituţiile de drept, părtaşe la jaf” nu ţin cont, făcându-se că investighează propria crimă, la ora actuală nefiind recuperat niciun cent din suma furată. Deşi, Statele Unite şi-au arătat disponibilitatea de a ajuta autorităţile de la Chişinău în identificarea făptuitorilor şi recuperarea sumei, din păcate, propunerea transmisă de SUA a rămas fără niciun răspuns.
„Sunt la curent cu faptul că Biroul Federal de Investigaţii (FBI) are în derulare o anchetă în cadrul căreia am dat depoziţii în calitate de martor şi, pe această cale, solicit urgentarea investigaţiei pentru a depista şi a bloca conturile beneficiarului final”, se mai arată în declaraţia liderului PPDA.
În concluzie, preşedintele Platformei DA a declarat că va merge personal în orice loc din lume pentru a promova adevărul despre atacurile raider, preludiu al furtului miliardului şi al spălătoriei ruseşti, precum şi despre „beneficiarul comun al acestor crime, Plahotniuc şi complicii săi Leancă, Şor, Iaralov, Botnari şi alţii”. Mai mult decât atât, Năstase s-a arătat dispus să colaboreze cu oamenii legii din străinătate care vor ancheta acest caz, punând la dispoziţie probe concludente privind jaful miliardului, spălătoria rusească şi atacurile raider care dezvăluie legături directe cu grupul oligarhic din care face parte şi liderul PD, Vladimir Plahotniuc.