Andrei Năstase: Rezoluţia PE, în beneficiul cetăţeanului. Banii UE sunt credite care vor trebui întoarse de generaţiile viitoare
alte articole
Cu toate că după protestul din 3 iulie de la Chişinău şi următorul protest care va avea loc la 26 august, organizatorii par a fi mai puţin activi, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase dă asigurări că, de fapt, nimeni nu a renunţat la proteste şi activităţi de nesupunere civică. Mai mult decât atât, acesta a precizat că în perioada 3 iulie - 26 august activităţile se desfăşoară, în mare parte, în localităţile din afara Chişinăului, accent punându-se pe formarea acelor celule de rezistenţă.
În cadrului unui interviu pentru UNIMEDIA, Năstase a ţinut să amintească despre cele trei revendicări importante cerute de zecile de mii de cetăţeni în timpul protestului din 3 iulie, şi anume: „validarea mandatului primarului ales de Chişinău; anularea votului mixt Plahotniuc-Leancă-Dodon; demiterea şi anchetarea judecătorilor corupţi care s-au făcut vinovaţi de invalidarea alegerilor”, specificând că „vom continua până în pânzele albe”.
Cât despre criticile aduse de către guvernarea de la Chişinău la adresa Parlamentului European pentru decizia de sistare a asistenţei macrofinanciare de 100 milioane euro pentru Republica Moldova, liderul Platformei DA a menţionat că nici nu se aştepta la o altă reacţie din partea autorităţilor moldovene care se fac vinovate de lucruri inimaginabile pentru o societate democratică, aici făcând referire la anularea votului chişinăuienilor, lucru care „nu s-a văzut în Uniunea Sovietică, nicăieri în lume, nici măcar în Asia Mijlocie nu s-a întâmplat aşa ceva”.
Critici dure legate de sistarea asistenţei macrofinanciare pentru RM au fost aduse nu doar la adresa PE, ci şi la adresa opoziţiei anti-oligarhice de la Chişinău, PAS, PPDA şi PLDM. Potrivit majorităţii parlamentare moldoveneşti, banii europenilor nu vor ajunge la Chişinău din cauza deselor vizite ale liderilor opoziţiei, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Viorel Cibotaru, în Parlamentul European, ei urmând să poarte responsabilitatea pentru faptul că cei care vor avea de suferit cel mai mult de pe urma acestei sistări vor fi cetăţenii.
„Pentru cei care cred că banii vin de undeva şi nu vor trebui întorşi. O mare parte din banii pe care urma să-i dea Uniunea Europeană statului Republica Moldova sunt credite. Aceste credite sunt spălate/irosite de guvernările de până acum şi cea actuală, ca mai apoi generaţiile viitoare să fie supune la întoarcerea acestor credite, aşa cum au fost supuse la întoarcerea miliardelor furate. Iată de ce este în beneficiul cetăţeanului şi al RM această Rezoluţie a PE, iar datoria guvernării este să implementeze imediat solicitările din această Rezoluţie”, a declarat Andrei Năstase.
Totodată, liderul PPDA a ţinut s-a referit şi la ultima sa vizită la Bucureşti după Strasbourg, menţionând că a făcut-o pentru a comunica cu ambasadorii statelor acreditate în România şi Republica Moldova, dar care nu au ambasade pe teritoriul ţării noastre. În context, acesta a discutat cu partenerii români ai PPDA, precum şi cu decidenţii de la Bucureşti, informându-i cu privire la realităţile din Chişinău.
„Mi-am exprimat şi o anumită neînţelegere a faptului că de multe ori, inclusiv atunci când se furau miliardele, când aveau loc atacuri raider, când Republica Moldova era transformată într-o spălătorie a mafiei ruseşti, reacţia Bucureştiului a fost sub aşteptările noastre şi chiar diferită de cea a statelor membre UE”, a afirmat Năstase, adăugând că în prezent totuşi, „la Bucureşti gheaţa a început să se topească. Oamenii au înţeles că la Chişinău au de-a face cu un proxenet politic şi penal”.