Andrei Năstase despre referendum: Acţiune populistă şi manipulatoare. Blocul ACUM nu doreşte să participe la irosirea banului public

În loc să se concentreze pe discuţii relevante cu alegătorii în campania electorală, candidaţii sunt nevoiţi să dea explicaţii privind referendumul consultativ, ale cărui rezultatele ar putea fi anulate oricând de PD, în cazul în care nu vor fi mulţumiţi de rezultat, a menţionat Igor Munteanu.
Protest la Chişinău, împotriva invalidării alegerilor locale (Epoch Times România)
Maria Maevschi
11.01.2019

În contextul colectării de semnături de către candidaţii înscrişi în cursa electorală, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a ţinut să avertizeze cetăţenii să fie atenţi atunci când vor semna pentru un candidat ce reprezintă Blocul ACUM şi să se asigure că pe lista respectivă apare numele candidatului şi respectiv formaţiunea care îl sprijină.

Mai mult decât atât, Maia Sandu a menţionat că anterior au fost cazuri în care anumite formaţiuni politice care „se ruşinează de propriul nume” au încercat să folosească numele Blocului ACUM pentru a colecta semnături.

Totodată, liderul PAS a îndemnat cetăţenii să semneze petiţia iniţiată de câţiva reprezentanţi ai diasporei prin intermediul căreia solicită de la guvernare deschiderea a cel puţin 28 secţii de vot suplimentare la cele care au funcţionat în alegerile prezidenţiale din 2016. „După calculele noastre e nevoie de cel puţin 150 secţii de votare pentru ca procesul electoral să se desfăşoare în condiţii normale”, a punctat Sandu.

Cât despre referendumul consultativ care se va desfăşura în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie privind micşorarea numărului de deputaţi de la 101 la 61, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, a declarat că „potrivit prevederilor art. 156, al. 2 din Codul Electoral, referendumul republican nu putea avea loc cu 60 zile înainte şi după desfăşurarea alegerilor parlamentare, precum şi în ziua altui referendum electoral”. Năstase a ţinut să mai specifice că începând cu data de 30 decembrie 2018, „această normă a fost modificată cu de la sine putere de o majoritate parlamentară controlată de regimul mafiot al lui Plahotniuc cu promulgarea ulterioară de către vasalul acestuia, Dodon”.

Liderul PPDA a mai punctat că Blocul ACUM, Platforma DA şi PAS nu doresc să participe la acţiuni ilegale şi nici să fie complici la irosirea banului public pentru un referendum ce a fost declanşat contrar cadrului legal în vigoare, considerând iniţiativa actualului regim privind revocarea mandatului de deputat drept o acţiune populistă, antidemocratică, antieuropeană şi manipulatoare care contravine Constituţiei statului.

La rândul său, fostul ambasador în Statele Unite, Igor Munteanu, preşedinte al consiliului de administrare IDIS Viitorul, consideră că referendumul iniţiat de Plahotniuc privind limitarea numărului de deputaţi în Parlamentul RM este unul extrem de manipulator, prin intermediul lui încercându-se distorsionarea adevăratei agende a temelor şi discuţiilor pe care candidaţii trebuie să le aibă în această campanie cu alegătorii.

„Avem o iniţiativă de referendum populistă care nu face altceva decât să promoveze sau să aducă un supliment de imagine pentru cei care aparent spun că au grijă de nevoile populaţiei. Fiind consultativ, PD oricând poate să renunţe la rezultatele voturilor, dacă vor fi adunate”, a afirmat Munteanu.

În ceea ce priveşte cele două circumscripţii electorale din regiunea transnistreană, comentatorul politic, Oazu Nantoi, se întreabă retoric la cine ar trebui să se adreseze pentru informaţii şi cum ar trebui să se desfăşoare campania electorală în stânga Nistrului?

„Cum eu ca cetăţean al Republicii Moldova pot să plec pe teritoriile temporar ocupate, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale, şi să fac campanie electorală în favoarea Blocului ACUM şi candidaţilor Blocului ACUM pe cele două circumscripţii electorale. Să mă duc după permisiune la MGB? Să caut pile cu criminalul de stat Krasnoselskii? Să mă duc la luptătorii cu tancurile lui Putin la Chişinău. Cel puţin este evident că aşa zisele circumscripţii pentru cei din stânga Nistrului sunt un cadou pentru regimul lui Putin şi o profanare a noţiunii de alegeri libere şi corecte”, a conchis Oazu Nantoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor